-دستگاه بالابری که با نام کلایمر (climber) در ایران شناخته میشود ، در اصل نوعی از تجهیزات دسترسی به فضاهای محیطی سازههای بلند است.
-در سالهای اخیر در بسیاری از پروژه های ساختمانی از سیستم کلایمر پرتابل و دیگر مدل های کلایمر به جای داربست بهره برده می شود که این امر باعث کاهش تلفات انسانی شده است و امید است با گسترش کاربرد کلایمر استاندارد به جای داربست شاهد کاهش حوادث تلخ در پروژه ها باشیم .
-این محصول به وسیله موتورهای وینچی که با سیم بکسل مخصوص به پایههای نگهدارندهی آن متصل شدهاند حرکت کرده و همچنین از ترمز اضطراری نیز برخوردار است.
-کلایمر با نصب آسان و صحیح روی بام ساختمان امکان حرکت کاربران بین طبقات را فراهم می کند که این حرکت توسط اپراتور داخل سبد از طریق تابلو فرمان صورت می پذیرد.
-جهت استفاده صحیح از کلایمرها آموزش کاربران الزامی بوده و تمام نکات ایمنی استفاده از دستگاه کلایمر باید رعایت شوند.
-به منظور افزایش ضریب ایمنی افرادی که از کلایمر استفاده میکنند، مجموعهای از دستگاههای ایمنی در ساخت کلایمرها مورد استفاده قرار میگیرد که تضمین کننده ایمنی دستگاه در شرایط اضطراری می باشد. استفاده از سیستم های ایمنی متعدد جز الزامات استاندارد EN 1808 بوده و استفاده از این سیستم ها، ایمنی کاربران داخل دستگاه را در شرایط بحرانی مانند بریدگی سیم بکسل اصلی، سقوط دستگاه و… می تواند تضمین نماید.
علاوه بر دستگاهها-ی کنترلی که در داخل کلایمر برای جابجایی آن وجود دارد، یک سیستم ترمز ایمنی جدای از آن روی زمین قرار داده میشود. در مواقعی که شتاب دستگاه بیش از حد مجاز شده و نمیتوان از خود دستگاه آن را کنترل کرد، میتوان از سیستم ترمزگیر خارجی استفاده کرد. سیستم ترمز این دستگاه لنتی است. یعنی دقیقاً همان سیستمی که در خودروها مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستم سرعت ترمزگیری و کنترل دستگاهها را بیشتر میکند.
-سیستم ترمز اضطراری Block stop یکی از الزامات استاندارد E 1808 تعریف شده برای کلایمرها می باشد. در ساختار کلایمر سیستم های مختلف ایمنی مانند ترمز لنتی ، ترمز سرعتی قرار گرفته است ولی استفاده از سیستم ترمز اضطراری در مشخصات فنی و استانداردهای بین المللی از جمله E1808 به شدت تاکید شده است.
-از سیم بکسل نیز برای تأمین امنیت دستگاه در زمانی که هیچ یک از دستگاههای ایمنی فوق عمل نکنند، استفاده میشود. این سیم بکسلها کاملا مستقل عمل مینمایند و موقعی که هیچکدام از بخشهای مختلف امنیتی اشاره شده، وارد عمل نگردند، این سیستم امنیتی باعث میگردد تا کل مجموعه روی سیم بکسل اطمینان قفل گردد تا از سقوط دستگاه جلوگیری نماید. این سیم بکسل مانند کمربند ایمنی برای مواقع اضطراری عمل مینماید و ضریب اطمینان آنها بسیار بالا بوده و درصد خطای آنها در حد صفر در نظر گرفته میشود.
-کلایمر ساختمانی دستگاهی است متشکل از بخش های مختلف مکانیکی و الکتریکی که از این جهت، بازرسی چشمی و دوره ای جهت عملکرد صحیح تجهیزات مکانیکی و ترمز ها و بازرسی چشمی سیم بکسل و وینچ الزامی می باشد.
-هم چنین به جهت اطمینان از ایمنی کاربران بررسی وزنه های تعادل نصب شده روی سازه فلزی الزامی بوده و ریل ها به صورت دوره ای نیاز به روغن کاری توسط روغن هیدرولیک دارند.
-ترمزهای جانبی در دستگاه کلایمر برای کنترل حرکت و توقف دستگاه استفاده میشوند و از اهمیت بسیاری برخوردارند. برای حفظ کارایی و عملکرد بهینه ترمزهای جانبی کلایمر، باید توجه ویژهای به نگهداری و سرویس آنها شود.
-بعد از کار باید موتورهای کلایمر پوشیده شود تا از نفوذ هر گونه مواد و مایعات به داخل موتور جلوگیری شود. این کار میتواند با استفاده از پوششهای مختلفی از جمله پوششهای ضدآب و ضدرطوبت صورت گیرد. با انجام این کار، میتوانید عمر مفید کلایمر خود را به طور قابل توجهی افزایش دهید و از هزینههای تعمیراتی ناشی از ورود آب و مواد غیرمجاز به داخل موتور جلوگیری کنید
-یکی از موارد مهم در نگه داری از کلایمر و تعمیرات اساسی، رعایت الزامات نگه داری دستگاه در شرایط حاد محیطی از جمله شرایط محیطی با رطوبت بالا، باد و طوفان، گرما و سرمای زیاد است.
-بر اساس استاندارد EN1808 ضریب ایمنی کلایمر بایستی 3 و بیشتر باشد. لذا در ظرفیت 700 کیلوگرم برای کلایمر پرتابل برقی با طول بازوهای 4متر در پشت بام، حداقل وزنه مورد نیاز 900 الی 1000 کیلوگرم است .
-طول بازو در سازه هاي روي بام و تعداد وزنه هاي لازم در قسمت نيروي مقاوم بستگي به ظرفيت نهايي دستگاه و مقدار باري دارد كه در قسمت نيروي محرك مورد بهره برداري قرارمي گيرد .
-بر اساس آیین نامه ایمنی کار در ارتفاع، نفرات که در ارتفاع در حال کار هستند بایستی از کمربند ایمنی و سیستم لایف لاین بهره ببرند. برای این منظور در کلایمر از یک سیم بکسل مستقل با مکانیزم وایرگرپ بهره برده می شود که نفرات کمربندهای ایمنی را به وایرگرپ وصل می کنند.
-استفاده از سیم بکسل زنگ زده، گره دار و صدمه دیده برای دستگاه، ایمنی کلایمر را به شدت کاهش می دهد. اینگونه سیم بکسل ها باید به فوریت تعویض شوند.
-برای افزایش ضریب ایمنی کلایمر کلیه مراحل مونتاژ، دمونتاژ و هرگونه تغییر ساختاری در آنها بایستی تحت نظر و کنترل کامل بازرسین متخصص و با صلاحیت انجام پذیرد.
-برای افزایش ایمنی، کلایمر باید مجهز به سیستم سیم بکسل ایمنی بوده و در هنگام نصب کلایمر سیم بکسل ایمنی و قطعه اتوماتیک ایمنی نیز به درستی نصب شوند.
-تمامی افراد داخل سبد کلایمر ملزم به استفاده از کمربند ایمنی کار در ارتفاع هستند و کمربند هریک بایستی به وسیله بند مجزایی به طناب نجات متصل شده باشد. بند کمربند ایمنی باید به بالاترین نقطه ممکن در طناب نجات متصل شود.
-اگر پلت فرم کلایمر در نزدیکی کابل برق فشار قوی کار می کند، اپراتور می بایست فاصله ایمن لازم بین پلت فرم و کابل برق فشار قوی را رعایت نماید. کلیه قوانین محلی در زمینه الکتریسیته می بایست توسط اپراتور رعایت گردد. حداقل فاصله مجاز بین کلایمر و خطوط برق فشار قوی 10 متر می باشد.
-علی رغم ایمنی بسیار بالاتر کلایمر نسبت به داربست بندی سنتی ، اما رعایت نکردن نکات ایمنی ، میتواند عواقب سختی در پی داشته و منجر به شکستن و سقوط کلایمر شود . عدم استفاده از وسایل حفاظت فردی در برابر سقوط توسط کارگران نیز میتواند ، باعث مرگ آن ها در پی بروز حوادث این چنینی شود . در بخش پایانی این پاورپوینت نمونه حوادثی از شکست و سقوط کلایمرها مورد بررسی قرار گرفته است .
برای دیدن لیست کامل مطالب داخل این پاورپوینت قسمت "اطلاعات بیشتر" را ملاحظه نمائید.
توجه : اگر به اطلاعات بیشتر در مورد کلایمر نیاز دارید اینجا را کلیک کرده و پاورپوینت بررسی جامع کلایمرها را در 227 اسلاید تهیه نمائید .