-معماری با بنا ها کار دارد و بناها بخشی از فرهنگ اند .در معماری مانند سایر هنرها می توان تاَثیر برخی از پدیده ها و جلوه ها ی عمیق فرهنگی و دینی را به شکل الگو و صورت هایی پایدار مشاهده کرد.
-فرم معماری به عنوان بستری برای انتقال پیام های فرهنگی مطرح است . در گذشته وقتی معماری ای ساخته می شد ، فرهنگ خود را به همراه می آورد. بنابراین بخشی از فرهنگ در معماری گذشته نهفته است . امروزه هم نمی توان فرهنگ و معماری را از هم جدا کرد ، زیرا پیام معماری توسط ناظر یا بیننده اثر شکل می گیرد.
-محققین فرهنگ گرا ، یک نظریه بسیار مهم ارائه می نمایند . آنها معتقدند شکل ظرف مکان ( خانه ، مسجد، و... ) معلولی ایست از فرهنگ آن جامعه . به سخنی دیگر به رد نظریه های علل اقلیمی ،اقتصادی ، تکنولوژیک و ..... می پردازند که هر کدام یکی از این علل را عامل اصلی شکل گیری بنا می دانند . بنا بر نگرش فرهنگی ـ اجتماعی ، بنا محصولی است که در رابطه با طبیعت ، اجتماع ، ایدئولوژی، جهان بینی ، روش زندگی ، نیاز های اجتماعی و روانی ، نیازهای مادی ، نیازهای فردی و گروهی ، منابع اقتصادی و فنون قابل دسترس شکل می گیرد .
-راپاپورت نظریه پرداز فرهنگ گرا در برابر نگاه مادی به معماری ، کتاب (فرهنگ و شکل خانه) را ارائه داد. او معتقد است که یک بنا بیانگر تداخل عوامل پیچیده و پرشمار و کنش و واکنش های متقابل آنهاست. در واقع انتخاب یک عامل واحد به محدود نمودن تعریف از موضوع ختم می شود.
-صاحب نظران نگرش فرهنگ گرا نیروی تأثیرگذار بر شکل گیری بنا را بر دو گروه عوامل تعیین کننده غیرمادی و عوامل مادی تعیین کننده تقسیم می کنند.
-فرضیه اصلی راپاپورت این است که شکل خانه ، نتیجه نیروهای فیزیکی یا هر عادت مجرد دیگر نیست ، بلکه نتیجه گسترده عوامل اجتماعی ـ فرهنگی است. و ...
-بار فرهنگی سبک اروپایی نزول طراحی بنا به طراحی یک ماشین است. ماشینی خوب کار می کند که اجزای آن درست در کنار هم چیده شوند. هر چقدر در این چیدمان و ترکیب اجزا بیشتر کار شود ، محصول بهتری خواهیم داشت . فضاهای یک بنا نیز این گونه اند . در رابطه با یک نیاز خاص می توان با چیدمان مناسب فضا ها بهترین کارکرد را داشت. نتیجه گیری این معماری در کشورهای شرقی از بین رفتن فرهنگ معماری بومی بود . اندیشه تقلید از سبک بین المللی جهانی جای ، اندیشه خلاقیت بر مبنای معماری بومی هر سرزمین را گرفت .
-عامل فرهنگی نشان می دهد که یکی از الگوهای رفتاری ایرانیان در طول تاریخ چند هزار ساله شان مهمان نوازی بوده و می باشد. این رفتار در بنا به اشکال مختلف نمود پیدا کرده، اختصاص یک فضا برای مهمان یکی از پاسخ ها به این رفتار بوده است. شکل گیری یک ساختمان مجزا و خاص برای مهمان در قشرهای خاص از جامعه سنتی رایج بوده و آنچه که به نام بیرونی خوانده می شده مؤید این امر است.
-یکی از عوامل بنیادی معماری در ایران درون گرایی است . خصوصیات درون گرایانه ریشه ای عمیق در مبانی و اصول اجتماعی ـ فلسفی این سرزمین دارد. زیرا در فرهنگ معماری ما ارزش واقعی به جوهر و هسته باطنی آن داده می شود .
-معماری در واقع به نیازهای فرهنگی مردم توجه می کند . در معماری ایرانی و در شکل گیری فضاهای مختلف و به خصوص فضاهای مسکونی ، مسائل اقتصادی و فرهنگی ایرانیان تاَثیر گذار بوده است . یکی از این ویژگیها احترام به زندگی خصوصی و حرمت قائل شدن برای آن است . دیگری عزت نفس ایرانیان است . که این نیز به نحوی در خانه های ایرانی قابل مشاهده است .
برای دیدن لیست کامل مطالب داخل این پاورپوینت قسمت "اطلاعات بیشتر" را ملاحظه نمائید.