نمونه ای ازمطالب قرارگرفته درداخل این پاورپوینت:
آزمایشهای آزمایشگاهی:
- آزمایشهای تعیین درصد رطوبت خاک، دانه بندی، حدود اتربرگ و وزن مخصوص ( آزمایشهای شناسایی )
- آزمایشهای تراکم، تحکیم، سی بی آر (آزمایشهای تغییرات حجمی و فشردگی)
- آزمایشهای نفوذپذیری، تحکیم ( آزمایشهای آب در خاک )
- تعیین یونهای سولفات، کلراید ( آزمایشهای شیمیایی )
- آزمایشهای تک محوری، برش مستقیم، سه محوری ( آزمایشهای مقاومت برشی )
- آزمایشهای سه محوری سیکلی، ستون تشدید ( آزمایشهای دینامیکی )
آزمایش نفوذ استاندارد ( SPT)
- انجام حفاری تا عمق مورد نظر( معمولا بعد از رسیدن گمانه به عمق حدود 1 تا 5/1 متر شروع شده و هر 1 تا 2 متر تکرار می شود )
- کوبش نمونه گیر به داخل خاک انتهای گمانه تا نفوذ معین 46 سانتیمتر، عمل کوبش با بکار بردن یک وزنه 5/63 کیلوگرمی به عنوان چکش با ارتفاع سقوط 76 سانتیمتر
- شمارش تعداد ضربات لازم برای کوبش نمونه گیر برای حداقل دو عمق نفوذ 15 سانتیمتر انتهایی برای بدست آوردن عدد N
در موارد زیر آزمایش فاقد اعتبار بوده و انجام آن متوقف می گردد:
- برای هر مرحله نفوذ 15 سانتیمتری، 50 ضربه مورد نیاز می باشد.
- تعداد ضربات نفوذ به 100 ضربه برسد یا 100 ضربه برای نفوذ 30 میلیمتر
- با ده ضربه متوالی هیچ نفوذی صورت نگیرد.
- باولز برآورد نموده است که نسبت انرژی ابزارهای مورد استفاده آمریکای شمالی به 70 درصد نزدیک است و بنابراین این نسبت انرژی را به عنوان نسبت انرژی استاندارد معرفی نموده است. در پیش نویس دستورالعمل تهیه شده در ایران این نسبت 60 درصد پیشنهاد شده است.
- آزمایش نفوذ مخروط( CPT)
این آزمایش بجای آزمایش نفوذ استاندارد بخصوص برای رسها و لای های نرم و رسوبات ماسه ای ریز تا متوسط، بطور وسیعی مورد استفاده قرار گرفته است. این آزمایش تناسب چندانی با رسوبات شنی یا رسوبات چسبنده سفت و سخت ندارد. این آزمایش شامل فشردن مخروطی استادارد به داخل زمین با سرعت 10 تا 20 میلیمتر بر ثانیه و ثبت مقاومت مربوطه می باشد. اطلاعات ثبت شده معمولا مقاومت جانبی مخروط، مقاومت اتکائی و عمق می باشد.
چنانچه خاک دارای لایه بندی باشد این آزمایش را می توان همراه با حفاری انجام داد. در این حالت گمانه تا لایه سست حفاری شده و آزمایش انجام می شود، سپس گمانه تا لایه بعدی حفر گردیده و آزمایش مجددا انجام می شود و اینکار تا عمق و لایه های مورد نظر ادامه می یابد.
آزمایش برش پره ای صحرایی:
این آزمایش روشی است که بطور وسیعی برای برآورد مقاومت برشی زهکشی نشده در محل رسوبات خیلی نرم، حساس و ریز دانه بکار می رود. این آزمایش معمولا در 5/0 تا 1 متر در رسهای نرم و ماسه های لای دار ریز انجام می شود. آزمایش برش پره ای صحرایی ارتباط نزدیکی با آزمایش مقاومت برشی تحکیم یافته زهکشی نشده آزمایشگاهی دارد. این آزمایش با وارد نمودن یک پره در خاک و اعمال گشتاور به آن بعد از گذشت مدت کوتاهی در حدود 5 تا 10 دقیقه انجام می شود. چنانچه شروع آزمایش در کمتر از زمان یاد شده انجام شود، اثرات ناشی از فرو بردن پره در خاک مقدار مقاومت مورد اندازه گیری را کاهش می دهد و چنانچه زمان زیادتری بعد از فرو کردن پره در خاک، آزمایش صورت گیرد خاک تمایل به تثبیت یا تحکیم داشته و با افزایش در مقاومت همراه خواهد بود.