-قفسه نور به طور کلی یک عنصر افقی است که در بالای سطح چشم قرار گرفته است که یک پنجره را به یک ناحیه دید در پایین و یک منطقه نور روز در بالا تقسیم می کند. می تواند خارجی، داخلی یا ترکیبی باشد و می تواند یکپارچه با ساختمان باشد یا بر روی ساختمان نصب شود.
-رف نوری صفحه افقی یا تقریبا افقی است که بر اساس سایه اندازی و انعكاس نور برای جلوگیری از خیرگی آسمان کار می کنند.
-رف های نوری یک سیستم طراحی غیرفعال است که به صورت افقی یا مایل در ارتفاع بالایی از پنجره نصب می شود و ضمن سایه اندازی در فصول گرم سال، سبب توزیع نور به عمق اتاق می شود و کاهش مصرف انرژی الکتریسیته را موجب می شود.
-رف نوری به عنوان یکی از سیستم های نور روز که قابلیت اجرای بیشتری نسبت به سایر سیستم ها دارد و مقرون به صرفه تر می باشد، میتواند با سایه اندازی روی پنجره ، جذب گرمای خورشید را کاهش دهد، با افزایش عمق نفوذ نور در بخش های عمیق تر اتاق و کاهش آن در نزدیکی پنجره، نور یکنواختی ایجاد کند و ضمن جلوگیری از خیرگی، به کاهش مصرف الکتریسیته کمک کند .
-قفسه های نور ، نور مستقیم خورشید را در نواحی کاری حیاتی واقع در نزدیکی یک پنجره شیشه ای خورشیدی (رو به خط استوا) حذف می کنند و نور خورشید را به سقف منعکس می کنند که در آن به طور مساوی توزیع می شود.
-قفسه های نور می توانند عمق نور روز جانبی را تا 2.5 برابر ارتفاع دهانه پنجره افزایش دهند.
-ثابت شده است که در فضاهایی مانند کلاسها و دفاتر، قفسههای نور باعث افزایش راحتی و بهرهوری استفاده کنندگان میشوند.
-نور مستقیم خورشید می تواند یک اتاق را چندین درجه گرم کند، این اثر را افزایش حرارت خورشیدی می نامند. به دلیل اثر پراکندگی نور، انرژی گرمایی که توسط یک قفسه نوری به اتاق اضافه می شود، فقط کمی بیشتر از گرمای تولید شده توسط روشنایی الکتریکی استاندارد است.
رف های نوری پنجره را به دو بخش بالا و پایین تقسیم می کنند :
- کاربرد اصلی بخش پایینی برای دید به بیرون و تهویه
- و کاربرد بخش بالایی برای نفوذ نور
رف های نوری به بخش های داخلی، خارجی یا ترکیبی از هر دو تقسیم می شوند :
- بخش خارجی عملکرد سایه اندازی و کاهش بار سرمایش ساختمان در تابستان را بر عهده دارد .
- بخش داخلی، آسایش دیداری بیشتری در مقابل خیرگی فراهم می کند و نور را به عمق اتاق هدایت می کند.
محدودیت های اقلیمی قفسه های نور :
-قفسه های نور ممکن است برای همه آب و هواها مناسب نباشند. آنها به طور کلی در آب و هوای معتدل و نه در آب و هوای گرمسیری یا بیابانی به دلیل افزایش گرمای شدید خورشیدی استفاده می شوند. قفسه های نور در هر ساختمانی که تعداد روزهای ابری به طور قابل توجهی بیشتر از تعداد روزهای روشن و آفتابی در محل پروژه باشد، بسیار موثر نیستند.
-ابعاد رف های نوری ابتدا با توجه به مشخصات فیزیکی پروژه و سپس با توجه به شرایط اقلیمی و کاربری در هر پروژه طراحی می شوند .
-هرچه عرض بیشتر باشد خیرگی کمتری رخ می دهد، اما ورود نور نیز کمتر میشود. بنابراین ممکن است ترکیب رف نوری با سیستم های نور روز دیگر ناگزیر باشد .
-معمولاً طول رف ها هم اندازه ی پنجره هاست، اما اطراف رف باید به گونه ای طراحی شود که وقتی آفتاب از طرفین در حال ورود به فضاست، از تابش مستقیم پیش گیری شود. برای این کار رف را می توان طولانی تر از پهنای پنجره در نظر گرفت و یا قطعه ای از طرفین به صورت عمودی به آن اضافه کرد .
مزایای کلی قفسه های نوری :
- افزایش کیفیت نور روز
- کاهش نیاز به نور مصنوعی و در نتیجه کاهش مصرف انرژی
- کاهش نیاز به بارهای خنک کننده
- افزایش راحتی و بهره وری ساکنین
- افزایش زیبایی طراحی
این فایل در حال حاضر تنها پاورپوینت موجود در اینترنت در مورد رف های نوری یا قفسه های نوری می باشد که حاصل چندین ساعت جستجو و تحقیق بوده و با توجه به فقدان منابع به زبان فارسی ، از سایت ها و منابع خارجی استفاده و متون ترجمه شده و داخل فایل قرار داده شده است .
برای دیدن لیست کامل مطالب داخل این پاورپوینت قسمت "اطلاعات بیشتر" را ملاحظه نمائید.
فایل های کمکی :
1-فایل پی دی اف با عنوان " گونه شناسی انواع رف های نوری و مشخصات آن ها " نوشته مهندسین فهیمه معتضدیان و محمد جواد مهدوی نژاد در 14 صفجه به زبان فارسی
2- فایل پی دی اف با عنوان " ارزیابی عملکرد قفسه نور خارجی در رابطه با انواع سقف مورد استفاده در فضاهای داخلی " به زبان انگلیسی
3- فایل پی دی اف با عنوان " بررسی مشخصات بهینه قفسه های نور با ماژول های فتوولتائیک برای بهبود آسایش داخلی و صرفه جویی در انرژی ساختمان " به زبان انگلیسی
4- فایل پی دی اف با عنوان " تأثیر قفسه های نور چندگانه بر توزیع نور طبیعی و دمای مؤثر در اتاق های اداری " به زبان انگلیسی
5- فایل پی دی اف با عنوان " مطالعه مقدماتی ارزیابی عملکرد یک قفسه نوری بر اساس انحنای بازتابنده " به زبان انگلیسی