-اهداف طراحی اقلیمی در اقلیم گرم و خشک موارد زیر میباشد:
- کاهش گرمای داخلی
- محافظت از ساختمان در برابر تابش نور خورشید با ایجاد حداکثر سایه اندازی
- استفاده از جریان هوا برای ایجاد تهویه طبیعی
-طراحی اقلیمی از اصولی برخوردار است. در این شیوه به هیچ وجه از وسایل مکانیکی و تاسیساتی استفاده نمی شود یا به عبارت دیگر این شیوه هیچ هزینه ای ندارد و خود ساختمان با عناصر و اجزاء خود این انرژی را دریافت و نگهداری می کند و تنها نیاز به علم و آگاهی راجع به طراحی اقلیمی است.
ساکنین مناطق گرم و خشک با اتخاذ تدابیر ذیل بر مشکلات آب و هوایی این نواحی فائق گردیده اند :
- استفاده از مصالح با ظرفیت حرارتی زیاد :
به طور کلی ساختمانهای این گونه مناطق با مصالحی از قبیل خشت و گل که ظرفیت حرارتی زیادی دارند ، بنا شده اند . در مناطقی که شرایط آب و هوایی بسیار حاد است ، کوشش گردیده تا با قرار دادن خانهها در دل تپهها یا زیر زمین زمان تاخیر را به بی نهایت رسانده و بدین شکل از شرایط گرمای متعادل عمق زمین بهره گیری نمود.
پلان ساختمانها تا حد امکان متراکم و فشرده بوده و کوشش گردیده تا انجا که ممکن است سطح خارجی ساختمانها به نسبت حجم ان کم باشد . این تراکم و فشردگی پلان خانهها ، میزان تبادل حرارت از طریق جدارههای خارجی ساختمان را چه در تابستان و چه در زمستان به حداقل رسانده و در نتیجه از نفوذ حرارت به داخل ساختمانها در تابستان و اتلاف ان در زمستان به طور قابل ملاحظه ای جلوگیری مینماید.
- مقدار و محل نصب پنجره ها :
تعداد و مساحت پنجره ساختمانها در این گونه مناطق به حداقل ممکن کاهش داده شده و به منظور جلوگیری از نفوذ اشعه منعکس شده از سطح زمین اطراف ، پنجرهها در قسمتهای فوقانی دیوارها نصب شده اند.
- جلوگیری از کوران و استفاده از بادگیر :
در مناطق گرم و خشک ، بر عکس مناطق معتدل و مرطوب ، کوشش گردیده به خصوص در اوقاتی که هوا گرم است ، از ایجاد کوران و ورود هوای خارجی به داخل ساختمان از طریق پنجرهها یا قسمتهای بازشو جلوگیری به عمل آید . اما در عوض تدابیری دیگری ، از قبیل ایجاد بادگیر ، برای خنک نمودن هوای داخلی به شکل طبیعی اتخاذ گردیده که بسیار موثر میباشد .
- استفاده از حیاط های داخلی :
استفاده از حیاطهای داخلی مشجر و معطوف نمودن فضاهای زندگی به این حیاطها یکی از عمده ترین مشخصات معماری در مناطق گرم و خشک است . حیاطهای داخلی که شامل درخت ، حوض و سطوح گیاه کاری شده هستند ، یکی از موثرترین عوامل ایجاد رطوبت ، که در مناطق خشک اهمیت فراوانی دارد، میباشند. اتاق ها که فقط به این حیاطها باز میشوند در برابر باد و طوفان شن که معمولا در مناطق کویری در جریان است و همچنین در برابر بادهای سرد زمستانی حفاظت میشوند .
جهت استقرار ساختمانها در این مناطق ، جنوبی یا شرقی است . این جهت از نظر کنترل و به حداقل رساندن نفوذ گرمای ناشی از تابش افتاب در بعدازظهر به داخل ساختمان مناسب ترین جهت میباشد .
گودال باغچه به دلیل گود بودن در کنار درختان سبز و حضور آب، محیطی خنك را به وجود می آورده است. بدین صورت که خانه ها با گودال باغچه های گود و دیوارهای بلندی که دارند ، همانند چاه ها خنك بودند .همچنین ساخت خانه ها در گودی، پناهگاهی مناسبی در برابر بادهای تند کویری بوده است. گودال باغچه جایگاه های خنك و دلچسبی را برای تابستان گرم و سوزان فراهم می آورد و برای مردم گرمازده پناهگاه خوبی بوده است.
- تامین تهویه مورد نیاز در اقلیم گرم و خشک :
در مناطق گرم و خشک ، باید میزان تهویه طبیعی هنگام روز را به حداقل ممکن رساند ، زیرا در اثر ورود هوای گرم خارج به داخل ، دمای هوا و سطوح داخلی نیز افزایش مییابد . به ویژه در طول روز که سرعت باد زیاد است ، چون رطوبت هوا در این مناطق کم است ، حتی با جریان هوایی با سرعت کم نیز امکان سرد شدن بدن از طریق تبخیر عرق بدن وجود دارد . این سرعت در اثر اختلاف دمای سطوح داخلی ، تهویه طبیعی امکان سریع شدن هوای داخلی را به وجود میاورد.
به طور کلی نیازهای حرارتی ساختمانهای این اقلیم به این صورت می باشد :
- تعدیل نوسان روزانه دمای هوا
- خنک نگه داشتن هوای داخل ساختمان در تابستان
- گرم نگه داشتن هوای داخل ساختمان در زمستان
و روش نهایی کنترل هوای داخل ساختمان به این صورت می باشد :
- در زمستان با گرمایش مکانیکی یا سیستم های خورشیدی فعال
- و در تابستان سرمایش مکانیکی و یا تهویه طبیعی به وسیله بادگیر
جمع بندی اصول طراحی اقلیمی در مناطق گرم و خشک :
- قرار دادن بازشوها و پنجرههای بزرگ در قسمت جنوبی ساختمان
- حفاظت از این پنجرهها در مقابل آفتاب تابستان به وسیله سایبان
- طول ساختمان باید در جهت شرقی – غربی و عرض بنا در جهت محور شمالی – جنوبی باشد
- جهت ساختمان قدری رو به شرق بچرخد ، تا افتاب تابستان کمتر به طور مستقیم به سطح غربی ساختمان بتابد
تعيين محدوده آسايش حرارتي بر موارد زیر تأثير مستقيم دارد :
- محاسبات حرارتي ساختمان
- اندازه دستگاه هاي حرارتي و برودتي
- ضخامت عايق و جنس مصالح
- و به طور كلي بر ميزان مصرف و اتلاف انرژي
ارزیابی بومی آسایش حرارتی :
در فرايند توسعه همگام با محيط زيست، ارزيابي آسايش حرارتي به صورت بومي ضروري مي باشد، زيرا با تعيين اين حدود ، از اتلاف مقدار متنابعي از انرژي جلوگيري مي شود . بيش از ۶۰ درصد وسعت ايران در اقليم خشك و فراخشك واقع شده است، بنابراين شناسائي محدودههاي آسايش در اين اقليم اهميت مضاعفي مي يابد.
به منظور محاسبه محدوده آسايش حرارتي در شرايط خشك، شهر يزد مورد توجه قرار گرفت و با استفاده از مدل اولگي و اصلاح مرزهاي آسايش حرارتي مدل مذكور بر مبناي عرض جغرافيايي، دادههاي اقليمي و مشاهدات ميداني، محدوده آسايش حرارتي براي دورههاي گرم و سرد سال محاسبه گرديد. و ...
برای دیدن لیست کامل مطالب داخل این پاورپوینت قسمت "اطلاعات بیشتر" را ملاحظه نمائید.
بخش نهایی این پاورپوینت اختصاص دارد به بررسی و تعیین محدوده اسایش حرارتی در شرایط اب و هوایی خشک و در شهر نمونه یزد . که منبع تهیه این بخش ، مقاله ای است با همین عنوان نوشته دکتر محمد حسن صادقی روش و سید مهدی طباطبائی. فایل پی دی اف این مقاله نیز ، همراه با پاورپوینت برای دانلود قرار داده شده است .