-چوب از قدیمیترین مصالحی است که در اختیار بشر قرار گرفته و به عنوان مواد اولیه در ساختمان سازی به کار میرفت. در فرهنگهای مختلف برای خانه از الوارهای چوبی و آجر استفاده میشد. اما با گذر زمان کماکان اعتبار و جذابیت خود را حفظ کرده است. چوب دوام بالایی دارد و بسیار سبک است. به راحتی میتوان از آن به عنوان مصالح ساختمانی استفاده کرد. اما استفاده از سازههای چوبی در ساختمان باعث ایجاد ویژگی خاصی میشود که با تمام مصالح ساختمانی دیگر فرق دارد.
-پس معماران باید اطلاعات ضروری در مورد چوب و نقش آن در سازههای چوبی داشته باشند تا بتوانند کیفیت طراحی را بالا برده و از مصالح بهینه استفاده کنند. در سراسر دنیا صدها نوع چوب در مقیاسهای متعدد مورد استفاده قرار میگیرند که با یکدیگر تفاوتهای اساسی داشته و هر کدام ویژگیهای منحصر به فرد خودشان را دارند. اغلب از چوب در مراحل پایانی پروژه و برای زیباتر کردن کار استفاده میشود.
-مطالعات انجام شده در آزمایشگاه روی اعضای سازههای چوبی نشان میدهد که اتصالات ساختمانهای چوبی دارای استحکام خوبی هستند و استحکام واقعی ساختمان از میزان محاسبه شده آن بیشتر است. برآورد شده که امروزه با به کار گرفتن تکنولوژی جدید (مهندسی ارزش) میتوان میزان مصرف چوب را در ساختمان حدود بیست تا سی درصد کاهش داد و این میزان صرفه جویی در ساخت تعداد بیشتر ساختمانهای چوبی تاثیر گذار است.
-بر خلاف ملات، چوب میتواند نیروهای کششی و فشاری را تحمل کند. اما به دلیل ساختار سلولی با قرار گرفتن در یک مسیر در حالت بحرانی قرار گیرد. اگر موازی بافت یا به عبارت دیگر در راستای محور طولی بارگذاری انجام شود، چوب میتواند چهار برابر نیروی فشاری را تحمل کند. در صورتی که هنگام اعمال نیرو در راستای شعاعی این گونه نیست. چوبها در برابر نیروی کششی زیاد واکنش نشان میدهند.
-برای استفاده از چوب به عنوان مصالح ساختمانی باید نحوه قرار گیری الوارها توجه کرد. همچنین باید الوارها در راستای طولی تحت فشار قرار گیرند. در این حالت بیشترین مقدار نیروی فشار و کششی را میتواند تحمل کند. مقدار توانایی تحمل در برابر نیروها به ضخامت دیواره سلول الوراها و همین طور به چگالی چوب بستگی دارد.
-باید از چوبی استفاده کرد که بسیار خشک باشد. باید توجه کرد که رطوبت موجود در چوب کمتر از ۲۰٪ است. در بسیاری از کشورها، چوبها را با توجه به مقاومت طبیعی آنها در برابر حشرات دسته بندی میکنند. این تقسیم بندی شامل هسته چوب درختان بلوط، اقاقیا، ساج و بنگومی است.
-سازههای چوبی مرسوم به وضوح جریان نیروها را در ساختمان آشکار میسازند. این نوع ساختمانها به خاطر تمایز موجود در بخشهای بارگذاری شده و بخشهایی که روی آنها باری اعمال نمیشود، جذابیت منحصر به فرد دارند. این جذابیت در بخشهای میانی الوارها و دیوارها هم دیده میشود.
-فضاهایی که میان بخشهای بارگذاری عمودی باقی میمانند با نام پنل یا کوپه معرفی میشوند. بخشهای عمودی در ساختارهای الواری با ملات، خاک رس و نوعی حصیر بافته میشوند تا از تبادل هوا جلوگیری کنند. با پوشش دهی بخشهای بیرونی ساختمان از خروج هوا جلوگیری میشود. اما باید از داخل هم یک سری پوشش دهی مناسب انجام شود. در جایی که بخشهای پر شده تحت تاثیر نیروها قرار نگرفتهاند میتوان یک سری بازشو در دیوارهها نصب کرد. پنجرهها نمیتوانند به طور تصادفی در بین دیوارها قرار گیرند اما میتوان با دخالت دادن الوارها، نقاط زیادی را به عنوان جای پنجره انتخاب کرد. پس در سازههای چوبی، راحتتر میتوان برای هر اتاق نور کافی تامین کرد.
-نوعی از سازههای چوبی وجود دارد که با زبانه دار شدن یا ایجاد شیار به هم متصل میشوند. با این کار قطعات با هم همتراز میشوند. همچنین از یک سری چوبهای مورب دیوار استفاده میشود. که نیروها را منتقل میکنند. سردریها و قطعات دیگر ساختمان هم با زبانه دار شدن و ایجاد شیار به متصل میشوند. در اتصالاتی که با زبانه دار شدن قطعات، در کنار هم قرار میگیرند، الوارها به سه دسته تقسیم شده و با ایجاد شیار و زبانه دار کردن قطعات با هم چفت میشوند. عمق نقاطی که در آنها زبانه قرار میگیرند نباید از ۴ سانتیمتر بیشتر باشد. با این کار بخشهایی که در آنها زبانه ایجاد شده، بیجهت تسلیم نیروهای وارده نمیشوند.
در این مجموعه دو پاورپوینت در مورد سازه ه و ساختمان های چوبی قرار گرفته است که برای دیدن لیست کامل مطالب داخل این پاورپوینت ها قسمت "اطلاعات بیشتر" را ملاحظه نمائید.