بخش های مختلف این پاورپوینت:
-بخش اول:تاریخچه(اشکال اولیه کاشیهای سرامیکی، نخستین کاشی،کاشی دریونان ،روم باستان،مصر ،چین ،اروپای قرون وسطی ودرایران باستان،صنعت کاشی پس ازظهوراسلام،کاشی دردوران قاجاریه،چهاردوره تولید ورشد صنعت سرامیک ایران ازسال 1338تاکنون)
-بخش دوم:مفاهیم(معنای واژه کاشی و سرامیک، اجزای کاشی وسرامیک، لعاب دادن کاشی وسرامیک، روش لعاب دادن ، نقش اجزای سهگانه در سرامیک، خواص سرامیکها ، مراحل تولید ، انتخاب کاشی وسرامیک مناسب ، ،جایگاه صنعت سرامیک)
-بخش سوم: انواع کاشی وسرامیک(کاشی پرسلانی، کاشی وسرامیک طرح کلاسیک ، کاشی وسرامیک طرح مدرن، کاشی های دوپخت ،کاشی تراکوتا ، کاشی بانقوش اسلیمی ، کاشی وسرامیک مناسب برای دیوار و کف آشپزخانه ، کاشیهای مناسب برای کف و دیوار استفاده شده در محیط بیرون ساختمان ، کاشی مناسب برای اماکن عمومی ،کاشی مناسب برای محیطهای صنعتی)
-بخش چهارم:نصب کاشی وسرامیک(1-نصب کاشی با ملات سیمان ، 2-نصب کاشی به روش چسبی ، نحوه اجرای فرش سرامیک ، محاسبه مقدار کاشی مورد نیاز، طرح های پیشنهادی برای کف سازی باسرامیک ، بندکشی کاشی و سرامیک ، اضافه کردن سیمان خشک به دوغاب پشت کاشی؟! ، نظافت ونگهداری کاشی ، چراکاشی دیواری دارای تاب تحدب است؟
-بخش پنجم:تفاوت سنگ باکاشی
نمونه ای ازمطالب قرارگرفته درداخل این پاورپوینت:
- کاشی پرسلانی :
یک نوع بسیار جالب که در واقع لعابی روی آن وجود ندارد و فقط بدنه کاشی است که به کمک فرایند پولیش کاملا براق و صیقلی میشود – مثل سنگ.
از این کاشی ها بیشتر در مناطقی استفاده میکنند که نیاز به مقاومت سطحی بالا داریم و عمر زیادی از کاشی انتظار میرود. بعضی اوقات از این نوع کاشی در محل هایی که امکان ریختن مواد اسیدی و یا کلا مواد شیمیایی وجود دارد استفاده میکنند چون این کاشی ها نسبت به مواد شیمیایی واقعا مقاوم هستند.
با توجه به مشکلات انتخاب و خرید سنگ یک دست و یک رنگ و قیمت بالای آن صلاح نیست سنگ بخریم و بهتراست بجای آن از انواع کاشی های پرسلانی استفاده کنیم
در طراحی فرمول بدنه کاشی پرسلانی باید به این نکته توجه کرد که محتوای کلی تخلل بدنه نباید از حد 0.05 درصد بیشتر شود . در غیر این صورت مشکل تخلخل های سطحی سبب میشود که کیفیت کاشی پایین بیاید و محصول نامرغوب شود .برای اینکار باید فرمول طوری طراحی شود که عملا در شرایط پخت ، حداقل تخلخل وجود داشته باشد و در عین حال با مشکل دفرمگی و پیچیدگی هم مواجه نشویم .
راجع به جذب آب صحبت نمیکنیم . ممکن است که جذب آب خیلی هم پایین باشد ولی هنوز تخلخل های باز و بسته زیادی در بدنه وجود داشته باشند که ما نمیبینیم . این تخلخل ها حین فرایند پولیش سر باز میکنه و باعث نفوذ مواد لکه زا میشود که البته پاک کردن آن خیلی مشکل است . البته برای حل این مشکل راه های دیگری هم وجود دارد . مثلا اینکه با یک سری مواد پر کننده که به شکل مایع مومی وغلیظ هستند و در بازار هم به فروش میرسند تخلخل ها را پر کنیم .
اگه سطح کاشی را قبل از نصب کاملا بپوشانیم تا وقتی که کاشی نصب شد , امکان نفوذ مواد رنگی و لکه ها و تخلل ها وجود نداشته باشه ، نباید مشکل لکه پذیری داشته باشیم .این روش فقط برای زمان محدودی کار میکند . بخصوص در زمانی که نصب انجام میشود بیشترین امکان لکه پذیری وجود دارد.
کاشی تراکوتا:
تراکوتا یک واژه ی ایتالیایی است که در اصل به معنای خاک پخته شده در کوره است که فاقد آستر یا لعاب باشد، اما به نوع لعاب دار آن نیز اطلاق می شود. و به رنگ کوزه های سفالی سبک مدیترانه اشاره دارد که از خاک رس ساخته و در کوره پخته می شوند.
از موارد استفاده ی تراکوتا می توان به کوزه های سفالی، لوله های آب، تزئین کاری ساختمان ها ،کاشی کاری و نیز مجسمه سازی اشاره کرد که “ارتش تراکوتـــاازمعروفترین آنهاست.
این کاشى ها از خاک رس پخته شده ساخته مى شوند که داراى رنگ قهوه اى مایل به قرمز است.
در تمامى کشورهاى دنیا از ایتالیا تا مکزیک از این نوع کاشى استفاده مى کنند. این نوع کاشى به نظر روستایى و کهنه مى آید که مخصوص کشورهاى مدیترانه اى است و مخصوصاً در کشورهاى جنوب غربى و اسپانیایى از آنها بسیار استفاده مى شود.
شما مى توانید آنها را به صورت مات یا شفاف خریدارى کنید.
زمانى کاشى ها را براق مى کنند که بخواهند از خوردگى و خش افتادن روى آنها جلوگیرى شود. خریدارى آنها به صورت مات این اجازه را به مشترى مى دهد که درجه شفافیت و براق بودن آنها را خود انتخاب کنند اما از طرف دیگر ممکن است از نظر قیمت کمى بیشتر شود.
اندازه کاشى ها باید با اندازه اتاق متناسب باشد. کاشى هاى تراکوتا به دلایل بسیارى داراى محبوبیت زیادى هستند. آنها بسیار
مستحکم هستند و رنگى گرم و جذاب دارند. این کاشى را مى توان در تمامى قسمت هاى خانه مثل آشپزخانه و راهروها استفاده کرد.
- مراحل تولید :
الف- آماده سازی مواد:
این بخش شامل آماده سازی مواد اولیه جهت تهیه بدنه کاشی میباشد. مراحل مختلف این بخش با توجه به تکنولوژی بکار رفته جهت شکل دادن محصول تولیدی (تهیه بدنه) و همچنین با توجه به نوع محصول تولیدی متفاوت است.
بعد از تهیه مواد اولیه و توزین آنها طبق فرمولاسیون مورد نظر کارخانه جهت تهیه بدنه هر محصول، مواد اولیه سخت خردایش میگردند. عمل خرد کردن سنگها (مواد اولیه) به وسیله انواع سنگشکنها و خردکنندههای فکی، غلطکی، چرخشی، چکشی و دوار انجام میگیرد.
در ادامه خردایش، مواد اولیه تبدیل به پودر (گرانول) میشود. تهیه پودر نیز خود به دو روش تر و خشک صورت میگیرد.
در روش خشک، مواد اولیه بعد از خردشدن، بصورت خشک در آسیابهای گلولهای آسیاب شده و بصورت پودر در میآیند.
اما در روش تر، مواد اولیه به همراه مقدار معینی آب و مواد روانساز بوسیله آسیابهای گلولهای بصورت دوغاب درآمده و دوغاب بعد از هموژن شدن، توسط خشککنهای پاششی به ذرات پودر تبدیل میشود.
در بعضی موارد خاص در صنعت تولید کاشی، از خمیر و یا اصطلاحاً از کیکهای پالایه (بوسیله روش اکستروژن) جهت تولید کاشیهای خاص استفاده میشود.
برای سهولت عمل به هم زدن مواد در آسیابهای گلولهای، موادی با نام روانساز به آن اضافه میکنند که باعث جلوگیری از لخته شدن دوغاب و چسبیدن مواد به یکدیگر میشود.
ب- شکل دهی
پس از آمادهسازی مواد اولیه به صورت پودر به وسیله فشار پرس آن را تبدیل به بدنه کاشی مینمایند که در اصطلاح به این عمل تهیه بیسکوییت میگویند.
در مواردی که مقدار آب موجود در پودر بدنه (گرانول) بیشتر از حدود 4 درصد باشد (حداکثر تا 9 درصد)، اصطلاح پرس نیمه خشک و یا مترادف آن اصطلاح پرس پودر را بکار میبرند. در مواردی که مقدار آب موجود در پودر بدنه کمتر از 4 درصد باشد، از اصطلاح پرس خشک استفاده میشود. روش پرس پودر در مجموع برای شکلهای نسبتاً ساده مورد استفاده قرار میگیرد.
ج- پخت:
این بخش شامل کلیه مراحل خشک کردن و پخت، اعم از پخت بدنه و پخت لعاب میباشد. لازم به ذکر است که در مراحل مختلف این بخش، عملیات مونتاژ و پرداخت نیز انجام میگیرد، در صنایع تولید کاشی، با توجه به نوع محصول تولیدی و نوع تکنولوژی بکار گرفته شده، فرآیند تکپخت، دو پخت و سهپخت مورد استفاده قرار میگیرد. در ابتدا بدنه پخته شده و پس از لعاب زنی پخت دوم انجام میگیرد. در صنعت کاشی به منظور ایجاد تنوع و زیبایی بیشتر، در برخی از تولیدات با ایجاد نقوش بر روی کاشی دیواری به صورت چاپ بر روی کاشی، برای سومین بار پخته میشود.
تولید کاشی کف بصورت تکپخت انجام میشود. همچنین آخرین تکنولوژی در تولید کاشی دیواری نیز، فرآیند تک پخت است. در این فرآیند، با توجه به همگونی درجه حرارت لازم جهت پخت بدنه و لعاب کلیه مراحل پخت در یک مرحله صورت میگیرد.
فرآیند تولید کاشی دیوار در ایران عموماً به صورت دو پخت انجام میشود. در این فرآیند به علت نیاز به حرارت بالا جهت پخت و نیاز لعاب به کار رفته در آن (موسوم به فریت) به درجه حرارت پائین، پخت بدنه و لعاب در دو مرحله و در کورههای جداگانه با درجه حرارتهای مختلف انجام میشود.
- جایگاه صنعت سرامیک:
پیشرفت صنعت سرامیک در جهان کنونی و گسترش آن در تمامی شئونات زندگی ماشینی، اعم از مصارف خانگی و مصارف صنعتی به گونهای اعجابانگیز رو به فزونی است.
اگر در گذشته نه چندان دور لفظ سرامیک بیانگر ظروف و سرویس بهداشتی بود، اما امروز با پیشرفت علم سرامیک هماکنون از دنیای پر رمز و راز الکترونیک موجودی ظریف چون ترانزیستور تا آجر نسوز، از کارد میوهخوری گرفته تا بدنه موتور اتومبیل، از قطعات حساس موشک و سفاین فضایی تا فنرهای سرامیکی و هزاران قطعه کوچک و بزرگ در صنایع نساجی، شیمیایی، الکترونیکی، الکتریکی، ماشینسازی و بطور اعجابانگیز در زمینه پزشکی خصوصاً ارتوپدی صنعت سرامیک حضور خود را مینمایاند.
آری اعجابانگیز است که از مشتی خاک و گل، موجودی خلق میشود که از فولاد سختتر، عایق در مقابل هزاران ولت جریان الکتریسته، برندهتر از تیزترین تیغها، فرمپذیر به هر شکل دلخواه، مقاوم در مقابل انواع اسیدها و در دمای بالا غیرقابل نفوذ و در عین حال اگر بخواهیم، فوقهادی نرم همچون یک رشته نخ، قابل انعطاف همانند یک فنر و نشکن چون پلاستیک را بوجود آوریم.
از خود سؤال میکنیم آیا تنها این قدرت اعجابانگیز بشر است؟
پاسخ منطقی و منصفانه این است:
که هرگز، زیرا این قدرت عظیم خداوندی است که در خاک کره زمین این همه توانایی را نهاده است که انسان خاکی با تلاش و کوشش خود قادر به کشف این همه قوانین پیچیده حاکم بر طبیعت گردد.
وسعت صنعت سرامیک، در حالی که بیش از چهار هزار سال از قدمت آن میگذرد، بگونهای است که تا هزاران سال دیگر قدرت مانور کشفیات جدید را در خود جای میدهد.
انقلاب بعد از الکترونیک در جهان صنعت، انقلاب سرامیک بوده تا جائی که میلیونها کتاب و مراکز بیشمار تحقیقاتی را به خود اختصاص داده است و نیز علم و تکنولوژی را در هر روز شاهد یک اختراع، کشف و تحول جدید نموده است.
در صنعت سرامیک کشور ما، خصوصاً در بخش کاشی، اکثر محققان بر این باورند که سابقه ساخت سنتی آن و همچنین بکارگیری لعاب و رنگ جهت تزئین دارای قدمتی چندین هزار ساله میباشد ولی در زمینه تولید به صورت امروزی به خصوص در بخش چینی مظروف و بهداشتی و همچنین تکنولوژی ماشینآلات آن جوان میباشد.
هر چند که در سالهای اخیر این صنعت از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است اما همچنان برای رسیدن به قله موفقیت در این صنایع و جبران کمبودهای موجود، تلاش و همت همه متخصصین، خصوصاً اساتید دانشگاهها، مدیران خلاق، مسئولین دلسوز دولتی و سرمایهگذاران وطنپرست و انساندوست را میطلبد.