فضاي باز در اقلیم گرم و خشک :
-ساختمان بايد امكان استفاده از تابش مستقيم افتاب در مواقع سرد را داشته باشد ، لذا فاصله ان از ديوار و ساختمان هاي واقع در جلويش نبايد كمتر از دو برابر ارتفاع انها در عرض هاي شمالي و برابر ان در عرض هاي جنوبي باشد.
-بنابراين مناسب ترين فرم براي حياط در اين منطقه مستطيلي است كه ضلع بلندش در امتداد شمال –جنوب قرار داشته باشد. افزايش ارتفاع ساير ديوارها به منظور جلوگيري از ورود بادهاي مواقع سرد و اشعه خورشيد در مواقع گرم به داخل حياط مناسب است. در اين راستا مي توان بخشي از حياط را داخل زمين قرار داد.
فضاهاي نيمه باز در اقلیم گرم و خشک :
-در اين منطقه به دليل شرايط خاص اقليمي ، فضاهاي نيمه باز رايج بوده و در نيمي از ايام سال مي تواند مورد استفاده قرار گيرد. دليل اين امر اين است كه اين فضاها, امكان برقراري جريان هوا را همزمان با محافظت از تابش افتاب فراهم مي نمايند.
-فضاهاي نيمه باز در اين اقليم به دو صورت ساخته مي شوند:
- فضاهای نیه باز مستقل تحت عناويني نظير : تالار, ايوان, غرفه
- پيش فضای نیمه باز كه فضاهاي باز را به فضاهاي بسته متصل مي نمايد.
-فضاهاي نيمه باز مستقل معمولا داراي ابعاد و تناسباتي نظير فضاهاي بسته هستند و براي مقاصد مشابه مورد استفاده قرار مي گيرند, اما پيش فضاهاي نيمه باز علاوه بر نقش واسطه اي خود , نقش سايبان افقي را نيز براي پنجرهها و ديوارهاي پشت خود ايفا مي نمايند. بدين لحاظ اين فضاها ، فرم و ابعاد خاص و مشخصي ندارند.
فضاهاي بسته در اقلیم گرم و خشک :
بهترين جبهه براي استقرار فضاهاي اصلي ساختمان به این صورت می باشد :
- جبهههاي رو به جنوب و جنوب شرقي براي فضاهاي چهار فصل
- جبهه شمالي براي فضاهاي تابستاني
بنابراين ساختمان مي تواند دو يا چند لايه باشد و لایه ها به این صورت اختصاص پیدا کنند :
- لايه رو به جنوب براي استفاده در فصول مختلف , بخصوص مواقع سرد
- لايه رو به شمال براي استفاده در مواقع گرم
- لايههاي مياني به دليل محصور بودن ، در مواقع سرد و در غياب افتاب گرم تر و در مواقع گرم ، سردتر از ساير فضاها مي باشند.
اولين اصل در معماري اين منطقه كاهش تبادل حرارتي است. بنابراين ترجيح داده مي شود كه ضلع كوچكتر اتاق رو به فضاي باز قرار گيرد . به عبارت ديگر ساخت فضاهاي مختلف در داخل زمين با پنجرههاي كوچك مناسب است .
- مناسب ترین جهت برای استقرار جبهه اصلی ساختمان :
جهت گيري ساختمان نسب به جنوب در بهره گيري از انرژي خورشيدي بسيار موثر است. مناسب ترين جهت براي استقرار جبهه اصلي ساختمان ، جهتي است كه كمترين گرما را در مواقع گرم و بيشترين گرما را در مواقع سرد دريافت نمايد. در عين حال از بادهاي نامناسب فصول سرد در امان بوده و امكان استفاده از بادهاي مناسب فصول گرم را داشته باشد. اما چنانچه جهت بادهاي مطلوب با جهت مناسب از نظر دريافت انرژي خورشيدي همسو نباشد ، بايد از تمهيدات معماري نظير بادگير و… استفاده نمود.
بنابراين بهترين جبهه براي استقرار فضاهاي اصلي ساختمان ، جبهه رو به جنوب و جنوب شرقي است كه در تمام طول سال وضعيت مناسبي دارد.
جبهه رو به شمال و جهات نزديك به ان بهترين جبهه در مواقع گرم مي باشد كه مي توان ان را به فضاهايي كه بيشتر در اين ايام مورد استفاده قرار مي گيرد ، اختصاص داد.
جبهه رو به شرق و بعد از ان جبهههاي رو به غرب و جهات نزديك به ان به دليل نامناسب بودن در بيشتر ايام سال ، بهتر است فقط براي فضاهاي خدماتي كه محل سكونت نيستند، مورد استفاده قرار گيرند.
سایبان پنجره ها در جداره های باز و شفاف :
جدارههای باز و شفاف در این منطقه باید در فصول گرم در سایه و در فصول سرد در معرض تابش آفتاب قرار داشته باشند. بنابراین در این اقلیم باید :
- پنجرههای رو به جنوب و جنوب شرقی دارای سایبان افقی
- پنجرههای جبهههای شمالی دارای سایبان قائم کنار پنجره
- و پنجرههای رو به شرق ، غرب و جهات نزدیک به آن دارای سایبان افقی و قائم مقابل پنجره باشند.
برای دیدن لیست کامل مطالب داخل این پاورپوینت قسمت "اطلاعات بیشتر" را ملاحظه نمائید.