-امروزه در کشورهای توسعه یافته استفاده مجدد از ضایعات مورد توجه خاص قرار گرفته است و این مصالح بازیافتی می تواند جایگزین مناسبی برای سنگدانه های موجود در بتن غلتکی باشد که این امر سبب کاهش استفاده از منابع معدنی می شود .
-بتن غلتکی Roller Compacted Concrete) RCC ) بتنی است با اسلامپ صفر که برای ساخت رویه راه ها کاربرد دارد.
-این نوع بتن را برای کاربرد آن در روسازی راه بـه ایـن شکل تعریف میکنند : " بتنی که در حالت تازه شرایطی دارد کـه امکان عبور غلتک از روی آن فراهم می آید و به ایـن ترتیـب در نهایت بتن سخت و متراکم شده ای که وسیله تراکم آن غلتک بوده حاصل می شود"
-تحقیقات زیادی در زمینه استفاده از پسماندها و نخاله های صنعتی در مخلوط های بتنی و نیز بتن غلتکی انجام گرفته است.
-مصالح سنگی بیش از 50 درصد وزنی یا حجمی بتن را تشکیل می دهند که خواص فیزیکی و مکانیکی آنها در خواص بتن تاثیر بسیار مهمی را دارد. در این مقاله به منظور حفظ بیشتر منابع زیستی، مواد بازیافتی و مصالح مختلف جهت جایگزینی در مصالح موجود در بتن غلتکی مورد نقد و بررسی قرار گرفته است .
-هدف از این مقاله ، بررسی جایگزینی مواد بازیافتی و پسماندهایی چون خرده لاستیک های فرسوده، سرباره کوره و ضایعات PET در بتن غلتکی روسازی راه ها می باشد.
-طبق تحقیق انجام شده افزودن خرده لاستیک به RCCP می تواند در شکل پذیری بالا و تخلخل کم موثر باشد و با افزایش درصد خرده لاستیک، مقاومت فشاری نبست به مقاومت خمشی و کششی حساس تر می شود در حالی که مقاومت در برابر ترک خوردگی و شکل پذیری افزایش می یابد .
-سرباره ها یکی از مشکلات کارخانجات فولادسازی برای دپو کردن هستند و بدین طریق همواره هزینه ای را جهت نگهداری و دپو کردن به این کارخانجات محتمل می کند. علاوه بر این نیز وجود دپوهای سرباره باعث تخریب محیط زیست و آلودگی می شود. بنابراین استفاده از این محصول فرعی در بتن غلتکی، در کنار کاهش هزینه های ساخت و بهبود خواص مکانیکی بتن از دیدگاه محیط زیستی نیز بسیار ارزشمند می باشد .
-نتایج حاصل از آزمایش روی ضایعات PET نشان می دهد که استفاده از PET در بتن غلتکی می تواند در افزایش پارامتر های مکانیکی و کاهش خطرات زیست محیطی موثر باشد و عملکرد الیاف PET اصلاح شده توسط سود سوزآور، اپوکسی و میکروسیلیس نسبت به الیاف اصلاح نشده بهتر می باشد .
- نتایج به دست آمده نشان داد که افزودن این ترکیبات بازیافتی به بتن غلتکی تاثیرات بسزایی بر روی خواص مکانیکی و فیزیکی بتن دارد. با ترکیب این مواد در بتن به میزان کم، تغییر چشمگیری در خواص مکانیکی آن ها صورت نمی گیرد. اما با افزایش درصد جایگزینی این مواد ، خواص مکانیکی مانند مقاومت فشاری و خمشی کاهش می یابد .
برای دیدن لیست کامل مطالب داخل این پاورپوینت قسمت "اطلاعات بیشتر" را ملاحظه نمائید.
1-فایل پی دی اف با عنوان " بررسی استفاده از مواد بازیافتی در بتن غلتکی ویژه روسازي " نوشته مهندسین سجاد کفاش زاده و مبین استواری و علی نایبی فر – که این فایل منبع اصلی تهیه متون پاورپوینت نیز می باشد . -در 7 صفحه
2-فایل پی دی اف با عنوان " بررسی خصوصیات مکانیکی بتن غلتکی روسازی حاوی سنگدانه های بتن بازیافتی " نوشته مهندسین حسن طاهرخانی و حیدر سازگار – در 20 صفحه
3-فایل پی دی اف با عنوان " بررسی خصوصیات مکانیکی ترکیبات مختلف از آسفالت و بتن بازیافتی تثبیت شده با سیمان و مسلح شده با الیاف فولادی " نوشته مهندسین حسن طاهرخانی و فرهنگ فرخی و امیر شایسته فر – در 14 صفحه
4-فایل پی دی اف با عنوان " بررسی خصوصیات بتن آسفالتی گرم حاوی پلیمر ضایعاتی پت و قیر لاستیکی " نوشته مهندسین حسن طاهر خانی و محمدرضا ارشدی – در 16 صفحه
5-فایل پی دی اف با عنوان " استفاده از خرده لاستیک در مخلوط های بتن آسفالتی تجربه جنوب کارولینا " نویسنده دکتر سریچ جی امیرخانیان – در 15 صفحه