در این پاورپوینت دو نمونه ساختمان قدیمی در شهر تهران ، که مرمت انجام شده در آن ها با حفظ هویت و اصالت قدیمی بنا بوده ، معرفی می شود . در این ساختمان ها تلفیقی از معماری سنتی و مدرن شکل گرفته و به جهت نشان دادن قدمت بنا ، بخش هایی از سازه و متریال قدیمی بنا ، به شکل اکسپوز در طرح نهایی مرمت اجرا شده است .
معمار: داریوش کمالیجو
کاربری قبلی بنا ، مسکونی بوده که در هر اتاق یک خانوار ساکن بوده است . سپس فروخته میشود یه یک معلم و او نیز با همین کاربری مسکونی از بنا استفاده میکند .
به دلیل آتشسوزی در بنا و ریزش سقفها ، سازهی قبلی به کلی مورد آسیب واقع شده بود که در زمان تحویل گرفتن بنا، تلفیق معماری و مرمت در آن صورت گرفته است و در این پروژه سعی گردیده علاوه بر حفظ هویت قدیمی بنا، معماری نوین نیز اجرا گردد.
ساختمان صدساله مربوط به دورهی اوایل پهلوی اول یا اواخر قاجار در منطقهی قدیمی قلهک پس از حادثهی سوختگی، با تلفیق معماری مدرن و سنتی مورد مرمت و احیا قرار گرفته است.
در این فرایند، تلاش شده است که عناصر قدیمی و مدرن بنا، به همراه حفظ هویت اصلی ساختمان، در طراحی جدید ادغام شوند.
در اجرای سازه و مقاومسازی آن از روش بالا به پایین استفاده گردید که با جایگذاری ستونها و سپس اجرای فونداسیون سازهی قدیمی احیا شد به طوریکه سازهی قبلی مورد آسیب واقع نشود.
هدف معمار این بوده که با ترکیب مناسب نگارخانه و کمپوزیسیون مدرن فضایی، بهبود در عملکرد و ایجاد حس فضای ایدهآل با استفاده از نور غیر مستقیم و مستقیم و حفظ فضاهای اکسپوز به جهت نشان دادن سازه و قدمت بنا فضایی جذاب را خلق کند .
اثر بهادر کاشانی مدنی
کارفرمای پروژه “فضای تمرین” حتی پیش از انتخاب ساختمان پروژه، تعریف و تصور مشخصی از فضای مورد نظر خود داشت و این فضا را بدین شکل تعریف می کرد:
“فضای تمرین” تحقق یک رویا است. رویای داشتن خانهای مستقل برای فعاﻟیت گروهی از هنرمندان موسیقی و تئاتر؛ خانه ای که در آن بتوانند رویاﻫایشان را به حقیقت تبدیل کنند ، تمامی فعاﻟیتﻫا و برنامهﻫایشان را سازماندهی کنند و در نهایت دستاوردﻫایشان را با دیگران به اشتراک بگذارند
با این پیش زمینه، با ﻫمکاری و ﻫمفکری میان کارفرما و معمار، مکان ایده آل انتخاب و توسط کارفرما خریداری شد. ساختمان انتخاب شده، خانهای دو ﻃﺒﻘﻪ با ﻗدمتی بیش از 80 سال، در ﻗﻠب منطقه فرهنگی تهران، واﻗﻊ در خیابان نوفل ﻟوشاتو، خیابان شهرود بود. ساختمانی بکر و با ﻇاﻫری کهنه اما با اﺻاﻟت.
تعاریف و خواستهﻫا، طی ﺟﻠﺴات پی در پی رشد پیدا کرد، به خواستهها با ﺟوابی معمارانه پاسخ داده شد و به خطوط و تصاویر اولیه تبدیل شد، بدین شکل معماری “فضای تمرین” متولد شد.
نقشهﻫای اولیه ﭼﻨدین و ﭼﻨد بار ویرایش و بازبینی شد و تصاویر و نقشهﻫای فنی با توﺟﻪ به اصالت و ﻗدمت خانه تهیه شد. در ﻃراحی پلان و تقسیمبندی فضاﻫا، ابتدا ارزشها و پتانسیل ﻫای فضایی ساختمان موﺟود با خواستهﻫای کارفرما و تحلیل فضایی بر اساس کاربرد بخش های مختلف، مورد توﺟﻪ ﻗرار ﮔرفت و نتیجه آن با مدنظر ﻗرار دادن دسترسیها، دیدها و منظرها، فضاﻫای مکث و فضاﻫای تقسیم، تسهیل دسترسی معلولین، تهویه و نور ﻃﺒیعی، پلان نهایی را تشکیل داد.
در استفاده مختصر و با وسواس از متریال در بخشهای مختلف و تلاش در احیا، تعمیر و بازسازی ﻋﻨاﺻر موﺟود در ساختمان، حتی در بخشهای باقی ماندن نواﻗص به شکل دست نخورده، تلاش شد تا اصالت و ﻫویت ساختمان حفظ شود.
با نمایان کردن آﺟرﻫای طاق ضربی برخی سقفها و آﺟرﻫای دوده گرفته در مسیر دودکش ﻗدیمی ساختمان، ﻗدمت و ﮔﺬر زمان به نمایش درآمد.