خانه های کوچه لولاگر جزء اولین نمونه های خانه های برونگرا هستند که تحت تأثیر تغییر سبک زندگی تهرانی ها، ارتباط آن با خیابان نسبت به گذشته دگرگون شده است.
علاوه بر این، خانه های کوچه لولاگر توسط برخی به عنوان اولین نمونه مجموعه سازی مسکونی در تهران شناخته می شوند.
خانههای کوچه لولاگر با هم قرینهاند. در برابر هر پنجره، پنجره دیگری و در برابر هر درب، درب مشابه دیگری در آن سوی کوچه است.
شروع جریان احیا در کوچه لولاگر با خانه عطایی شروع شد، خانه ای که امروز با گالری آران و کافه ریرا شناخته می شود.
صاحب این خانه (آقای عطایی) به دلیل تعلق خاطر خانوادگی تصمیم به احیای این خانه گرفت که دفتر معماری دایره و مهندسان مشاور عمارت خورشید این پروژه را به عهده گرفت.
استفاده دوباره از این خانه تاریخی با برنامه ای جدید موجب شد توجه همگانی به کوچه لولاگر و موقعیت ویژه آن جلب شود. علاوه بر افزایش رفت و آمد به این کوچه افرادی به سرمایه گذاری در آن علاقه مند شدند.
یکی از نکات مربوط به کوچه لولاگر دسترسی خانه ها به یکدیگر از طریق فضای میانی (حیاط) است. این ارتباط در بازسازی های مختلفی که در دوره های متفاوت انجام شده کمرنگ شده بود. در مرحله اول سعی بر این است که ارتباط های از دست رفته به ساختمان های لولاگر باز گردد.
برای این کار کاربری های مرتبط به هم در سطوح پایینی خانه های لولاگر ایجاد شد تا ارتباط این بناها از طریق حیاط برای کاربران جدید دوباره زنده شود. همچنین با اتخاذ رویکردهای معمارانه و بازی با سطوح زمین این ارتباط تقویت، و به جذابیت های آن افزوده شود. این ارتباطات از حیاط ها به خیابان و به زیرزمین گسترش می یابد.
علاوه بر تقویت دسترسی ها از این سطوح با هماهنگی با کاربری های جدید، تصمیم گرفته شد لایه جدیدی به این دسترسی ها اضافه شود: دسترسی از بام. همچنین این لایه جدید با شاخص شدن از لحاظ بصری، افراد را از وجود این ارتباط و هماهنگی آگاه می کند - همانند قرینگی کوچه که در گذشته بر ارتباط این بناها با یکدیگر تأکید می کرده است (و می کند)
خانه های کوچه لولاگر ارتباط درونیشان را در ظاهر بیرونی خود انعکاس می دادند که این امر در قرینگی، مصالح استفاده شده، تأکید بر فرم های شاخص (بالکن دایره ای شکل ) دیده می شود. در توسعه جدید این ارتباط تقویت می شود:
این ارتباط بصری در توسعه جدید در گام اول با بازگرداندن خانه ها به وضع پیشین برای شاخص کردن این شباهت و قرینگی برقرار می شود.
باز کردن حیاط به خیابان قدم بعدی است تا این ارتباط هر چه بیشتر دیده شود و به چشم بیاید. در این حالت لایه های دیگری که ادامه این قرینگی را نشان می دهد و در پشت دیوارهای حیاط پنهان شده است، نمایان می شود.
طراحی مرمت و استحکامبخشی خانه لولاگرتوسط مهندسان مشاور عمارت خورشید و با همکاری بهرنگ بنیآدم در سال ۱۳۹۰ به انجام رسید.
به موازات طرحهای فنی مرمت، طراحی داخلی مجموعه با رویکرد به مجموعهای فرهنگی، پذیرایی و اقامتی توسط دفتر معماری دایره انجام شد.در طراحی مرمتی این بنا سعی شده تا در پوسته خارجی رویکردی حفاظتی در پیش گرفته شود و در بخشهای داخلی با بیانی مدرن ضمن حفظ ساختار کلی فضا ، نقاط ضعف سازهای و تاسیساتی بنا برطرف گردد .
با تایید کلیه مدارک طراحی، عملیات مرمت آن توسط تیم شرکت مهندسی صاحب آباد پرتو در سال ۱۳۹۲ آغاز شد. احداث دیوار بتنی در هسته مرکزی، تخریب و نوسازی راه پله اصلی بنا، استحکام بخشی دیوارهای آجری و ایجاد دیافراگم در سطوح افقی طبقات از مهمترین اقدامات اجرایی پروژه بود.
با اتمام عملیات اجرایی و تجهیز طبقات چهارگانه، این مجموعه در سال ۱۳۹۵ به بهره برداری رسید.
امروز، خانه لولاگر به عنوان یکی از موفقترین گالریها و کافههای تهران شناخته میشود.
در طرح مرمت خانه اقای لولاگر دو طبقه بالا به عملکرد مسکونی اختصاص داده شد. طبقه همکف به عملکرد رستوران و زیرزمین به فضای نمایشگاهی تبدیل شد و به دلیل وجود یک واحد تجاری در حیاط بنا که دارای سابقه تاریخی بود این بنا به صورت یک کافیشاپ در ارتباط با فضای نمایشگاهی و رستوران در نظر گرفته شد.
با توجه به مطالب فوق، رویکرد طراحی مشاور در فضاهای داخلی برخوردی لایهای بود. به این معنی که با دو لایه عناصر تاریخی و عملکرد امروزی در کنار یکدیگر قرار گرفتند. این دو لایه علی رغم تضاد ظاهری، با ایجاد کنتراست به تشدید ارزشهای نهفته در این دو شیوه معماری کمک کرده و موجب نوعی همافزایی گردیده است.
خانه پلاک سه کوچه لولاگر خانهای است با پنجرهای نیمدایره به سوی کوچه و با نمایی که معمارش نقشهایی بداهه بر روی آن زده است. این خانه در دو طبقه ساخته شده و در مجموع ۵۴۰ متر زیربنا دارد. داخل این خانه با گچبری و کاشیکاری تزئین شده است.
مرمت ساختمان پلاک سه کوچه لولاگر در سال ۱۳۹۵ توسط شرکت معماری باغ ایرانی آغاز شد.
بوتیک هتل حنا اولین محصول پروژه بازآفرینی شهری شرکت معماری باغ ایرانی است.
ساختمان در سال ۱۳۹۵ توسط این شرکت خریداری شد. فرایند مرمت ساختمان دو سال طول کشید و با پایان آن، بوتیک هتل حنا در زمستان ۱۳۹۷ کار خود را آغاز کرد.
این مجموعه ۷ اتاق و فضاهای جانبی شامل رستوران، پلتفرم و پاپآپ دارد.
معماری داخلی بوتیک هتل حنا که برگرفته از سبک معماری معاصر ایران و جهان است، فضای امروزی و صمیمانه ای را برای ثبت یک تجربه به یادماندنی مهمانانش خلق کرده است.