-شبکه فاضلاب عبارت است ازسیستمی متشکل از لوله های فاضلاب برای انتقال فاضلاب خانگی و غیر خانگی به محل تصفیه خانه ها ،که این لوله ها در داخل کانال هایی قرار می گیرند که ترانشه نامیده می شوند.
-یکی از مناسبترین روشهای جمع آوری فاضلاب، استفاده از روش ثقلی می باشد که در این روش فاضلاب تحت نیروی ثقل خود داخل فاضلاب رو جریان یافته وبه حرکت در می آید. بدیهی است در این روش شیب اغلب فاضلاب روها بر اساس توپوگرافی منطقه انتخاب می شود.
-اما در شرایط خاصی که زمین طبیعی مسطح بوده و از شیب کمی برخوردار باشد یا در مناطقی که سطح آب زیر زمینی بالا بوده و نزدیک سطح باشد،عملیات حفاری به سادگی میسر نمی باشد وروش ثقلی روش مناسبی نمی باشد ودر صورت کاربرد آن علاوه بر افزایش تصاعدی هزینه های اجرایی به ناچار باید از ایستگاهای پمپاژ و خطوط تحت فشار فاضلاب استفاده نمود؛که خود مشکلات زیادی در مرحله بهره برداری ایجاد می کند. که از روشهای دیگری استفاده می شود.
-روشهای کلی اجرائی شبکه های جمع آوری فاضلاب در دو حالت ثقلی و تحت فشار به صورت زیر می باشد:
- روش اجرائی در سیستم شبکه جمع آوری فاضلاب در حالت ثقلی :
-در این روش عمق لوله گذاری ها عمدتاً تابعی از تا مین شرایط و ضوابط هیدرولیکی لوله ها با مقاطع نیمه پر و به طور کلی تابعی از شرایط توپوگرافی منطقه می باشد.در این حالت در مناطق پست وهموار که دارای توپوگرافی یکنواختی می باشند به دلیل عدم وجود شیب کافی عمق لوله گذاری ها افزایش می یابد .
- روش اجرائی در سیستم شبکه جمع آوری فاضلاب در حالت تحت مکش:
این روش اجرایی عمدتاً در مناطقی که مشکلات اجرایی به حالت ثقلی افزایش پیدا می کتد یا ادامه عملیات را غیر ممکن می سازد و در مناطقی که ساخت سازه ها پراکنده و در فواصل زیاد از هم می باشد استفاده می شود روشهای مختلف در این حالت به شرح زیر است:
-اجرای شبکه فاضلاب به صورت سیستم تحت مکش منفی (خلاءمرکزی)با استفاده از ایستگاه تولید خلاءو جمع آوری فاضلاب از واحد های مسکونی به حالت مکش و هدایت آن به محل تخلیه یا تصفیه خانه
-اجرای شبکه فاضلاب به صورت ترکیبی ار سیستم ثقلی و مکشی به جهت کاهش عمق لوله گذاری و همچنین استفاده از ایستگاههای پمپاژاصلی جهت هدایت فاضلاب جمع آوری شده به محل تخلیه یا تصفیه خانه
-آدم روها که در مسیر خط لوله طرح قرار گیرند به منظور تثبیت شیب و امتداد و دسترسی آسان انسان به لوله به کار می روند .از بتن و یا آجری ساخته می شوند.
-به کانال هائی که لوله ها در آنها قرار میگیرند و در مسیر بین دو آدم رو کنده می شوند؛ ترانشه می گویند.
-برش آسفالت کلیه معابر و مسیرها باید با استفاده از کاتر مناسب صورت گیرد؛ با کمپرسور مجاز نمی باشند.
-طول ترانشه ها بستگی به فاصله دو منهول داشته اما عرض ترانشه بستگی به نوع لوله و قطر آن خواهد داشت . ولی در کل طول ترانشه حفر شده در پیشاپیش عملیات نصب لوله با نظر دستگاه نظارت تعیین می گردد ودر هیچ موردی نباید بیش از 100 متر باشد.
برای دیدن لیست کامل مطالب داخل این پاورپوینت قسمت "اطلاعات بیشتر"را ملاحظه بفرمائید.