در این نوشته با برخی نکات مهم و کاربردی اجرای ارماتوربندی و نکات مهم نظارت بر اجرای میلگردها اشنا می شویم .
آزمایش کششی میلگرد :
مهندس ناظر می تواند در صورت عدم اطمینان از کیفیت میلگرد، از مالک آزمایش بخواهد .
نکته مهم : مقاومت تسلیم نباید خیلی بیشتر از حد استاندارد آن باشد. برای میلگرد های A3 تنش جاری شدن 4000kg/cm2 است. حال اگر در تست کشش میلگرد تنش جاری شدن آن 5000kg/cm2 باشد. این نشانه مرغوبیت نیست. بر عکس نشان دهنده ضعف آن و تُرد بودن است. این میلگرد نمی تواند انرژی حاصل از بارهای لزره ای را مستهلک کند.
استفاده از میلگردهای صاف و بدون اج :
طبق مبحث نهم مقررات ملی ساختمان، استفاده از میلگردهای ساده (با رویه صاف) فقط به عنوان میلگرد دورپیچ در اعضای سازهای بتن آرمه یا ساختمان بتن آرمه مجاز می باشد.
🔵 نکات مهم درباره آماتور بندی:
✅ از آماتور های زنگ زده و یا آغشته به روغن نباید استفاده گردد و در صورت وجود آلودگی باید ابتدا به پاکسازی آنها قبل از اجرا اقدام نماییم.
✅ خاموت ها که میلگرد های عرضی هستند وظیفه ی نگهداری آماتور های طولی را دارند و جلوگیری از کمانش آماتور های طولی در هنگام فشار بسیار زیاد . پس دقت گردد که رعایت ضوابط خاموت گذاری کم اهمیت تر از آماتور اصلی نیست.
✅ فاصله ی خاموت ها از یکدیگر باید حدود بیست سانتی متر باشد یا همان یک وجب با دست که به راحتی میتوان اندازه گرفت.
✅ خاموت ها باید به وسیله ی سیم آماتور بندی به آماتور های طولی بسته شود . در واقع به وسیله ی سیم آماتور بندی به تمام میلگرد های طولی مهار شوند.
✅تمام میلگرد ها باید توسط قیچی مخصوص بریده شوند و نباید میلگرد ها را توسط دستگاه هوا برش برید ، زیرا باعث میشود چند سانتی متر بریده شده با حرارت غیر قابل استفاده باشد.
✅از خم کردن آماتور در دمای پایین تر از پنج درجه سانتی گراد خودداری گردد و نباید آماتور ها را که خم کردیم ، باز و بسته کنیم برای خم کردن دوباره و شکل دادن مجدد و باید تمام میلگرد ها به صورت سرد و با دستگاه مکانیکی خم شوند.
✅فاصله ی بین میلگرد ها تا سطح قالب بندی باید حداقل پنج ممیز دو سانتی متر باشد تا پوشش بتنی روی میلگرد ها دارای ضخامت مناسبی باشد. این کار علاوه بر ایجاد پیوستگی بین بتن و میلگرد از زنگ زدگی و خوردگی میلگرد ها را محافظت می کند.
🔵نمونه فاصله نگهدارهای پلاستیکی در سازه های بتن آرمه 👇👇
✅رعایت نکردن فاصله باعث از بین رفتن سریع پی ها و رعایت کردن باعث افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله و بالا رفتن عمر پی ها و سازه ساختمانی ما میگردد.
✅ معمولا در کارگاه ها برای اتصال دو نوع آرماتور 40 برابر قطر آرماتور آنـهـا را بـا هــم اورلــب کـرده (طول اورلپ: 40 ضرب در قطر آرماتور) و بـه وسیله ی مفتول آنـهـا را بـه هـم می بندیم.
این نوع اتصال برای آرماتورهای تـا نـمره ی 32 مجاز می باشد.
✅ به دلیل اینکه در سطح بالایی پی نیروهای کششی وارده کم و نیروهای فشاری وارده که بـتـون بـه خـوبـی می توانـد در مقابل آن مقاومت کند زیاد است و در سطح پایینی پی نیروهای کششی وارده زیاد و نیروهای فشاری وارده کم است پس باید در سطح پایینی پی از تعداد میلگردهـای بیشتر و قویتری استفاده کنیم تـا در مـقـابـل نیروهای کششی وارده به خوبی مقاومت کند.
✅ باید فاصله میلگردهـا و خاموت هـا را دقیقاً طبق نقشه اعمال کنیم کـه البته این فـاصلـه هـا را باید از مرکز به مرکز آرماتورهـا در نظر بگیریم.
🔵 اشکال مختلف میلگرد در بتن :
✅ میلگردها به شکلهای مختلف در اعضای بتنی مسلح مورد استفاده قرار می گیرند که معمولاً در نقشه های سازه ای، بطور دقیق تریسم می گردند. کاربردهای مختلف آنها را در زیر ذکر می کنیم:
۱_ میلگرد راستا یا سیتکا: برای افزایش مقاومت کششی بتن (و گاهی مواقع هم برای افزایش مقاومت فشاری بتن)
۲_ خاموت: برای جلوگیری از بیرون زدگی آرماتورهای طولی در اثر کمانش و تحمل نیروهای برشی و جلوگیری از گسترش ترک
۳_ سنجاقی: برای تقویت مقاومت برشی خاموتها و اتصال کامل بین میلگردهای طولی و خاموت
۴_ خرک: برای قرار دادن دو شبکه ی متوالی افقی با فاصله ی معین در داخل قالب (در بتن ریزی های کف و فونداسیون)
۵_ رکابی: برای در امتداد نگه داشتن آرماتورهای طولی یا عمودی در بتن ریزی دیوارها و دالها (به شکل حرف u) یا بین دو سفره آرماتور (شبکه مشبندی)
۶_ اوتکا: برای تحمل لنگرهای منفی در تکیه گاه های تیر و برای تحمل نیروهای برشی
گره زدن ارماتور ها :
میلگردهای فولادی باید قبل از بتن ریزی، بر اساس طرح و محاسبه، به یکدیگر بسته و یک پارچه شوند تا از جا به جاشدن آن ها طی عملیات بتن ریزی تا خودگیری بتن جلوگیری شود.برای بستن دو میلگرد به یکدیگر،بیشتر از مفتول نرم فلزی با قطر 1.5 میلیمتر استفاده می کنند که اصطلاحا” به این عمل “گره زدن” می گویند.
انواع گره های متداول برای بستن دو میلگرد به یکدیگر:
1- گره ساده (لغزان): گره ساده،متداولترین گره برای اتصال میلگردهای اصلی و فرعی (مونتاژ) در شبکه های افقی مانند سقف و فونداسیون به امکان اجرای سریع است.
2- گره صلیبی: در مواقعی که به علت استفاده از میلگردهای قطور، تعداد نقاط اتصال کم باشند،برای استحکام بیشتر اتصال میلگردها به یکدیگر،از این گره استفاده می شود.
3- گره پشت گردنی: در ستون ها و تیرها،برای اتصال محکم میلگردها به خاموت ها در گوشه ها، اغلب از این نوع گره استفاده می کنند.
4- گره اصطکاکی: در اتصال میلگردها در شبکه ها و صفحات قائم (شبکه دیوارهای بتن)، برای جلوگیری از لغزش میلگردهای افقی، از این نوع گره استفاده می شود.
میلگرد FRP :
استفاده از میلگرد FRP ، در مکان هایی که نیاز به عدم وجود مشکلات مجاورت با میدان های الکتریکی و مغناطیسی وجود دارد، بهترین گزینه برای مسلح کردن بتن است.
گجت میلگرد یاب:
همیشه برای مهندسین ناظر که به ساخت و ساز ساختمان ها نظارت می کنند، مقدار و نوع مصالح استفاده شده اهمیت بالایی داشته و دارد. به خصوص تعداد و نوع میلگردهایی که در زیر بتن ها استفاده می شوند. تا آنجا که حتی گاهی جهت بررسی دقیق، مجبور به تخریب قسمتهایی از ساختمان می شوند که زمان و هزینه زیادی در این بررسی ها از دست می رود.
اما هم اکنون با SUB-SCANNER شرکت Milwaukee، چنین مشکلاتی تا حد زیادی حل می شود. چرا که مهندسین ناظر، با داشتن این گجت کاربردی، به راحتی می توانند از پس هر گونه پوششی اعم از چوب، گچ، پی وی سی، بتن، سرامیک، سنگ مرمر و حتی فلزات و سیم های برق، تا عمق ۶ اینچی (۱۵ سانتیمتری) بر آیند و قطر میلگرد هایی را که در ساختمان استفاده شده، تشخیص دهند.
در واقع دیگر نه به تخریب و ترمیم ساختمان احتیاجی هست نه زمان از دست می رود و این بدون تردید عالی است.
برای کسب اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمائید :
پاورپوینت جزئیات ارماتورگذاری در ساختمان های بتنی
پاورپوینت میلگرد انتظار یا آرماتور انتظار یا میلگرد ریشه ( 126 اسلاید )
پاورپوینت مقایسه سه روش اتصال میلگرد ( اورلب ، کوپلر و فورجینگ )