برای نوردهی به فضاهایی که دسترسی به پنجره یا نورگیر ندارد ، می توان از لوله های نوری (Light Pipes or Light Tubes) استفاده نمود که نور را از سقف ساختمان با کمک صفحات شفاف منتقل کننده نور و همچنین بازتاب دهنده ها به داخل اطاق هدایت می کند. در این نوشته با این روش تامین روشنایی طبیعی آشنا می شویم .
– در سیستم های لوله نوری ، انتقال و هدایت نور توسط لوله هایی که داخل آنها صیقلی بوده و یا یک لایه شفاف جهت انعکاس در داخل آنها قرار دارد انجام میگیرد.
-در لوله های نوری ، انتقال نور بر اساس پدیده انعکاس کامل داخلی انجام می پذیرد .
– در این سیستم ها محیط هدایتگر ، هوای داخل لوله نوری می باشد.
- سیستم روشنایی لوله نوری بر چه اساسی کار میکند ؟
-سیستم های روشنایی لوله نوری بر اساس سیستم های هدایتگر کار میکنند. از جمله سیستم های هدایتگر ، یک سیستم ساده انتقال آب جهت آبیاری (شامل پمپ – شیلنگ و آب پاش) می باشد در این سیستم ساده ، آب توسط پمپ داخل شیلنگ پمپاژ میشود . سپس آب از طریق شیلنگ به محل مصرف منتقل میشود . در محل مصرف ، آب توسط آبپاش سرشیلنگ به مصرف آبیاری می رسد.
-سیستم روشنایی لوله نوری نیز یک سیستم هدایتگر نور (Light Guide) می باشد.
- اجزای سیستم لوله نوری :
-یک سیستم لوله نوری شامل سه جزء مولد نور، لوله نوری و چراغ نوری یا فیکسچر می باشد .
-در این سیستم, نور توسط قسمتی که به آن نورده (Illuminator) یا ژنراتور می گویند تولید میشود.
-نور تولید شده وارد لوله نوری میشود، لوله نوری نور را به محل مصرف (که جائی غیر از محل تولید نور می باشد), منتقل میکند.
-محل مصرف نور در هر جایی نسبت به نورده میتواند واقع شود و معمولاً این محل در نقطه ای خارج از دسترس و تشعشع مستقیم نور تولیدی نورده قرار دارد.
-نور منتقل شده در محل مصرف، توسط فیکسچر یا چراغ نوری متناسب با نوع مصرف به منظور روشنایی، نورپردازی, علایم نوری و تابلوی نوری و یا هر مصرف دیگری مورد استفاده قرار میگیرد.
- سیستم روشنایی با منبع نور مجزا :
-چون مشخصه اصلی سیستم های هدایتگر نوری ، انتقال نور به محلی جدا و دور از محل تولید نور می باشد به آنها سیستم های روشنایی با منبع نوری مجزا( Remote Source Lighting) هم میگویند.
- تقسیم بندی سیستم های لوله نوری :
-این سیستم ها بسته به نوع مولد نوری که میتواند منبع نور طبیعی (مثل نور روز یا نور خورشید) و یا منبع نور مصنوعی (نور انواع لامپهای الکتریکی) باشد و بسته به نوع هدایتگر نوری که میتواند لوله نوری و یا لوله نوری با غلاف باشد تقسیم بندی میشود.
- تصاویری از کاربردهای سسیتم لوله نوری :
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد لوله های نوری به لینک های زیر مراجعه نمائید :
پاورپوینت لوله نوری خورشیدی
پاورپوینت سیستم روشنایی لوله نوری
پاورپوینت کاربرد فیبر نوری در روشنایی ساختمان
پاورپوینت مطالعات ساختمان انرژی صفر ؛ منابع انرژی ، راهکارها ، نمونه ها ( 189 اسلاید )