لیست مطالب داخل این پاورپوینت:
- تاریخچه چیلرهای جذ بی
- اساس کار خنک کننده های جذبی (چیلر های ابزرپشن )
- ساختمان و عملکرد دستگاه
- مبدل حرارتی
- تقسیم بندی چیلر ها
- چیلرهای جذبی ابزوربر
- سه نوع اصلی چیلر جذبی
- چیلرجذبی شعله مستقیم
- سیکل سرمایش چیلر جذبی شعله مستقیم
- سیکل گرمایش چیلر جذبی شعله مستقیم
- سیکل سرمایش چیلر جذبیآب گرم
- سیکل گرمایش چیلر جذبی آب گرم
- تقسیم بندی عمومی چیلرهای جذبی
- چیلرهای جذبی تک اثره
- شرایط استفاده از چیلرهای جذبی تک اثره
- سیکل سرمایش چیلر جذبی بخار تک اثره
- چیلرهای جذبی دو اثره
- دیاگرام سیکل چیلرهای جذبی دو اثره
- سیکل سرمایش چیلر جذبی بخار دو اثره
- چیلرهای جذبی گازسوز
- اصول کار کرد چیلرهای جذبی گازسوز
- سیکل ترکیبی چیلرهای جذبی گازسوز
- کریستالیزه شدن
- وقوع پدیده کریستال شدن با علائم زیر آشکار می گردد
- عملیات رفع کریستال های شدید
- مهمترین مزایای چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی
- سیستم کنترل و حفاظت چیلر جذبی
نمونه ای ازمطالب قرارگرفته درداخل این پاورپوینت:
چیلرهای جذبی تک اثره :
چیلرهای جذبی تک اثره قدیمی ترین و اولین نسل چیلرهای جذبی در دنیا می باشند .که کمترین بازدهی را در قیاس با سایر انواع چیلرهای جذبی دارا می باشند .
پارامتر ضریب عملکرد یا c.o.p در دستگاههای برودتی از جمله چیلرهای جذبی .بیانگر میزان بازدهی دستگاه می باشد . این پارامتر بیانگر میزان بهره برداری کامل از انرژی حرارتی مصرفی در چیلرهای جذبی می باشد .مقادیر بالای c.o.p نشان دهنده مصرف بهینه انرژی حرارتی می باشد .
بطور مثال چیلرهای جذبی تک اثره در میان کلیه مدلهای چیلرهای جذبی ،حتی با بهترین طراحی دارای ضریب عملکرد 75 درصد می باشد .
در حالیکه در مدلهای شعله مستقیم ضریب عملکرد 1/2 بوده که نشان دهنده مصرف انرژی کمتر و در نتیجه هزینه راهبری ارزانتر می باشد .
شرایط استفاده از چیلرهای جذبی تک اثره :
وجود مقادیر لازم بخار با فشار یک اتمسفر و یا اب داغ بالای 100 درجه c اصلی ترین پیش نیاز استفاده از چیلرهای جذبی تک اثره می باشد .
البته تولید و انتقال بخار با دبی مورد نیاز مستلزم نصب تجهیزات می باشد . که در صورت مهیا نبودن خطوط و ایستگاههای تقلیل فشار و یا دیگهای آب داغ تحت فشار با منبع انبساط بسته استفاده از چیلرهای تک اثره توصیه نمی گردد.
چیلرهای جذبی دو اثره :
میزان بخار مصرفی در چیلرهای دو اثره حدود 50 در صد مصرف بخار در چیلرهای تک اثره می باشد . فشار بخار مصرفی در چیلرهای دو اثره 8 اتمسفر است .
ضریب عملکرد چیلرهای جذبی دو اثره تقریبا دو برابر ضریب عملکرد چیلرهای تک اثره می باشد .بنابراین امروزه بیش از 95 درصد چیلرهای جذبی نصب شده در دنیا را چیلرهای جذبی دو اثره تشکیل می دهند .
چیلرهای جذبی دو اثره به جهت بازدهی بسیار خوب در مقایسه با چیلرهای تک اثره نیاز به برج خنک کن های کوچکتری دارند .بدیهی است که این امر موجب کاسته شدن از سرمایه گذاری اولیه خواهد شد
محلول لیتیم بروماید رقیق به سمت ژنراتور دما بالا ودما پایین پمپ می شود .دمای بالای محلول لیتیم بروماید هنگامی که از ژنراتور دما پایین عبور میکند بالا می رود . و لیتیم بروماید توسط بخار تولید شده در ژنراتور غلیظ می گردد .قسمتی از لیتیم بروماید نیز به ژنراتور منتقل گردیده و از آنجا تغلیظ می گردد .
هر دو لیتیم بروماید غلیظ شده قبل از ورود به مبدل حرارتی با یکدیگر مخلوط می گردند .و پس از سرد شدن در مبدل وارد ابزربر می شود بخار ایجاد شده در ژنراتور دما پایین در کندانسور توسط جریان آب برج خنک کن تقطیر شده و به اواپراتور باز می گردد .
کریستالیزه شدن:
الف -محلول لیتیوم بروماید در غلظت معمولی به صورت مایع است ، ولی چنانچه تغلیظ اولیه بیش از حد ادامه یابد حجم بلورهای ریزی که در آن تشکیل می شوند ، بزرگتر شده و ممکن است باعث مسدود شدن کامل مسیر عبور محلول شود.
به این پدیده اصولاً کریستال شدن ناشی از افت شدید دما و افزایش غلظت محلول لیتیوم بروماید در مسیر خروجی محلول غلیظ ازمبدل (بیشترین غلظت و کمترین دما) صورت میگیرد.
بدین معنی که حالت محلول بودن لیتیوم بروماید تابع دما و غلظت آن است.
علت کشیدن سیستم به سمت کریستال میتواند ناشی از دو حالت در چیلر باشد.
ممکن است دمای آب برج خنک کننده به حدی افت نماید که سبب کاهش شدید درجه حرارت محلول رقیق خروج از ابزربر گردد.
کاهش دما سبب کاهش زیاد دمای محلول غلیظی که از ژنراتور به مبدل وارد میشود.
درمحل خروج محلول غلیظ از مبدل کاهش دما به حداکثر میرسد که باتوجه به غلظت آن به کریستال شدن منجر شود. که در این صورت لازم است حتماً در مورد کنترل دمای آب برج خنک کننده اقدام مؤثر نظیر نصب شیر سه راهه یا دوراهه و بای پاس های دستی و یا خاموش و روشن نمودن فن برج بعمل آید.
از موارد دیگری که ممکن است سبب کریستال شود، افزایش فشار داخل چیلر بخاطر نشتی می باشد و این امر باعث افزایش نقطه جوش مبرد می گردد و نهایتاً چیلر قادر نخواهد بود که دمای آب چیلد را درحد مطلوب پائین آورد و سنسور کنترل دمای خروجی آب چیلد فرمان باز شدن بیشتر شیر بخار یا آب داغ را فراهم می سازد و افزایش میزان بخار یا آب گرم سبب جدا شدن بیشتر مبرد از محلول میگردد.
افزایش غلظت محلول خروجی از ژنراتور تداوم می یابد این درحالی است که شرایط تبخیر مبرد در اواپراتور و جذب آن توسط لیتیوم بروماید بخاطر وجود نشتی در چیلر کاملاً از بین رفته و نهایتاً افزایش غلظت به کریستالیزاسیون ختم خواهد شد، که در این صورت شرط اول این است که در مورد رفع نشتی و کاهش فشار داخل چیلر و ایجاد وکیوم کافی اقدام شود.
ب: عملکرد ضدآریستالیزاسیون اتوماتیک در چیلرهای مدل اسپیکو SSE
چنانچه به هر دلیلی کریستالیزاسیون در دستگاه حادث شود جریان محلول غلیظ از مسیر اصلی آن یعنی مسیر مبدل کاهش و یا مسدود می گردد و سبب می شود محلول داغ لیتیوم بروماید از مسیر سرریز خط ضدکریستال مستقیماً وارد ابزربر شود که باعث افزایش دمای محلول ابزربر م یشود.
این محلول گرم که از مسیر مبدل به ژنراتور در جریان است سبب افزایش دمای بلورهای کریستال شده لیتیوم بروماید میگردد و مسیر مسدود شده کریستال را مجدداً ذوب و جاری میسازد.
وقوع پدیده کریستال شدن با علائم زیر آشکار می گردد:
1) درجه حرارت آب چیلد خروجی افزایش می یابد.
2) سطح محلول از طریق چشمی ابزربر قابل رؤیت نمی باشد.
3) سروصدا در پمپ محلول بعلت پدیده کاویتاسیون ایجاد می گردد.
4) خط لوله سیستم خودکار جلوگیری از کریستال شدن گرم می گردد
عملیات رفع کریستال های شدید:
1کلیه سنسورها، لوازم کنترل و نشان دهند ه ها واقع در مسیرهای آب برج خنک کننده و آب چیلر که بالاترین مقیاس آنها کمتر از 100 درجه است را از غلاف خارج کنید.
2 پمپ چیلد و پمپ آب برج راخاموش آنید.
3 بر روی مدار برقی فلوسوئیچ ها پل بزنید.
4 شیرهای خروجی و ورودی چیلد و خنک کننده کاملاً بسته و دو دور مجدداً باز شود.
5 شیر دستی رقیق سازی یا در بعضی از مدلها شیر برقی رقیق سازی، مسیری که اجازه میدهد آب مقطر جمع شده در تانک مبرد به ابزربر جاری شود را باز کنید. قابل توجه است وقتیکه سطح آب مبرد به حداقل رسید، پمپ مبرد بطور اتوماتیک خاموش میشود. خاموش نمودن پمپ با کلید دستی واقع بر روی تابلو نیز امکان پذیر است.
6 دستگاه را روشن نمائید و اجازه دهید دمای محلول درحال چرخش تا حدود 100 درجه افزایش یابد این عمل با کنترل دستی مسیر آب گرم یا بخار امکان پذیر است.
7 در این شرایط آریستال های شدید رفع خواهد شد و رفع سروصدای کار پمپ محلول و روان شدن حالت کار آن و افزایش سطح محلول در سایت گلاس نشانه رفع کریستال خواهد بود. و نهایتاً انداز ه گیری غلظت محلول ابزربر 50 تا 54 درصد خواهد بود که تأئید رفع آریستال می باشد.
8 شیرهای آب برج خنک کننده را باز و پمپ آب برج را راه اندازی نمائید و با روشن نمودن فنهای برج دستگاه را تا حدود 45 درجه خنک کنید.
9 شیرهای آب چیلد را باز نمائید.
10 سنسورها و لوازم کنترل و اندازه گیری را در جاهای خود برگردانید.
11 شیربخار یا آب داغ را از حالت دستی به اتومات قرار دهید.
12 پل های فلوسوئیچهای چیلد و آب برج را برداشته و درحالت اصلی قراردهید.
13 پمپ چیلد را روشن نمائید.
14دستگاه را استارت نمائید.
چنانچه عامل اصلی کریستال برطرف شده باشد دستگاه به حالت نرمال ادامه کار خواهد داد.
مهمترین مزایای چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی عبارتند از :
الف – صرفه جویی در مصرف انرژی الکتریکی :
همانطور که گفته شد چیلرهای جذبی از گاز طبیعی ، گازوئیل یا گرمای تلف شده به عنوان منبع اصلی انرژی استفاده می کنند و مصرف برق آنها بسیار ناچیز است. به میزان مصرف برق ، مقایسه و تحلیل های کمی در فصول بعدی اشاره خواهد شد .
ب – صرفه جویی در هزینه خدمات برق :
هزینه نصب سیستم شبکه الکتریکی در پروژه ها بر اساس حداکثر توان برداشت قابل تعیین است. یک چیلر جذبی به دلیل اینکه برق کمتری مصرف می کند ، هزینه خدمات را نیز کاهش می دهد. در اکثر ساختمان ها نصب چیلرهای جذبی موجب آزاد شدن توان الکتریکی برای مصارف دیگر می شود.
ج – صرفه جویی در هزینه تجهیزات برق اضطراری :
در ساختمانهایی مانند مراکز درمانی و یا سالن های کامپیوتر که وجود سیستمهای برق اضطراری برای پشتیبانی تجهیزات خنک کننده ضروری است ، استفاده از چیلرهای جذبی موجب صرفه جویی قابل توجهی در هزینه این تجهیزات خواهد شد .
د – صرفه جویی در هزینه اولیه مورد نیاز برای دیگ ها :
برخی از چیلرهای جذبی را می توان در زمستان ها به عنوان هیتر مورد استفاده قرار داد و آب گرم لازم برای سیستم های گرمایشی را با دماهای تا حد 203 تأمین نمود. در صورت استفاده از این چیلرها نه تنها هزینه خرید دیگ کاهش می یابد بلکه صرفه جویی قابل ملاحظه ای در فضا نیز بدست خواهد آمد .
ه – بهبود راندمان دیگ ها در تابستان :
مجموعه هایی مانند بیمارستان ها که در تمام طول سال برای سیستمهای استریل کننده ، اتوکلاوها و سایر تجهیزات به بخار احتیاج دارند مجهز به دیگ های بخار بزرگی هستند که عمدتاً در طول تابستان با بار کمی کار می کنند. نصب چیلرهای جذبی بخار در چنین مواردی موجب افزایش بار و مصرف بخار در تابستان ها شده و در نتیجه کارکرد دیگ ها و راندمان آنها بهبود قابل توجهی خواهد یافت .
و – بازگشت سرمایه گذاری اولیه :
چیلرهای جذبی به دلیل نیاز کمتر به برق در مقایسه با چیلرهای تراکمی ، هزینه های کارکردی را کاهش می دهند. اگر اختلاف قیمت یک چیلر جذبی و یک چیلر تراکمی هم ظرفیت را به عنوان میزان سرمایه گذاری و صرفه جویی سالانه از محل کاهش یافتن هزینه های انرژی را به عنوان بازگشت سرمایه در نظر بگیریم ، می توان با قاطعیت گفت که بازگشت سرمایه گذاری صرف شده برای نصب چیلرهای جذبی با شرایط بسیار خوبی صورت خواهد گرفت .
ز – کاسته شدن صدا و ارتعاشات :
ارتعاش و صدای ناشی از کارکرد چیلرهای جذبی به مراتب کمتر از چیلرهای تراکمی است. منبع اصلی تولید کننده صدا و ارتعاش در چیلرهای تراکمی، کمپرسور است. چیلرهای جذبی فاقد کمپرسور بوده و تنها منبع مولد صدا وارتعاش در آنها پمپهای کوچکی هستند که برای به گردش درآوردن مبرد و محلول لیتیم برماید کاربرد دارند. میزان صدا و ارتعاش این پمپهای کوچک قابل صرف نظرکردن است .
ح – حذف مخاطرات زیست محیطی ناشی از مبردهای مضر :
که HCFC یا CFC چیلرهای جذبی بر خلاف چیلرهای تراکمی از هیچ گونه ماده موجب تخریب لایه ازن می شوند ، استفاده نمی کنند. لذا برای محیط زیست خطری ایجاد نمی نمایند. چیلرهای جذبی غالباً از آب به عنوان مبرد استفاده می کنند. یک چیلر جدید در هر شرایطی ،یک سرمایه گذاری بیست و چند ساله است. تغییرات دائمی قوانین و مقررات استفاده از مبردها موجب می شود تا استفاده از مبردی طبیعی مانند آب در چیلرهای جذبی گزینه ای بسیار قابل توجه به شمار آید .